SarajevoReborn – program organizacija iz Mostara i Sarajeva za promociju kulturnog turizma

17

Uz sufinansiranje Federalnog minisarstva okoliša i turizma, s ciljem osnaživanja i uvrštavanja kulturnog turizma kao strateški važnog za Bosnu i Hercegovinu, dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara udružile su snage u realizaciji programa „Sunčana strana Federacije BiH 2018.“.

U sklopu ovog programa, u Sarajevu se ovih dana realizuje projekat SarajevoReborn za koji su  angažovani mladi i perspektivini bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog.

Glumci u kostimima šetaju ulicama Sarajava kako bi, po uzoru na svjetske metropole, zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s bogatom prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovljuju Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev-bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga „Mlada Bosna“, koji je 1914. godine izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Cilj projekta je animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu lijepe uspomene, nove emocije, preporuče Bosnu i Hercegovinu, te podijele slike koje će privući veći broj turista, posebno one zainteresirane za kulturni turizam.

Prema nekim procjenama, oko 40 posto turističkih posjeta vezano je za kulturni turizam. Svjetska turistička organizacija Ujedninjenih nacija (UNWTO) predviđa da će tržište ovakvog turizma do 2020. godine biti jedno od pet vodećih.

Ovi podaci govore koliko je značajno da kulturu stavimo u svrhu razvoja turizma, a Bosna i Hercegovina svojim bogatim kulturno-historijskim naslijeđem može doprinijeti razvoju ove grane turizma i dovesti do povećanja prihoda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...