Šarović: Uvođenjem carinskih barijera Prištine narušena i stabilnost regiona

31

Uvođenjem carinskih barijera Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički potezi prištinskih vlasti vode u dezintegracione procese i nazadovanje u cjelini, naglašeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Mirka Šarovića s ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu zemalja Jugoistočne Evrope, održanom danas u Berlinu.

Šarović se sastao s ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Julijom Klockner i komesarom Evropske komisije Vytenisom Andriukaitisom gdje je naglašeno da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj regiona Jugoistočne Evrope.

Šarović je ovom prilikom istakao da je slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za region i da ovo pitanje, za sve zemlje Zapadnog Balkana, predstavlja mnogo više od ekonomskog pitanja.

”Uklanjanjem barijera u trgovini te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama Zapadnog Balkana, promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu“, smatra Šarović.

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtjevima koje su upućene s raznih strana, zvaničnici Evropske komisije i Njemačke su saglasni da rješenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći biti ostvarivo bez jakog i konkretnog uključivanja Evropske komisije, uključujući i Saveznu Republiku Njemačku kao jednu od najznačajnijih članica Evropske unije, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je informisao sagovornike da je, i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju s vlastima u Prištini te najavio skori susret i bilateralne razgovore dvije strane u cilju ukidanju uvedenih mjera.