Saša Magazinović: HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona već je pao, samo se čeka sjednica

105

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP BiH) izjavio je danas kako je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH već pao, “samo se nije desila sjednica”.

“Čim se desi sjednica bit će to i zvanično. To je jasno i ljudima iz HDZ-a za koje smatram da su predložili ovaj zakon, ne da bi bio usvojen, nego da bi kreirali temu u javnosti. Da im je stalo da zakon bude usvojen, ne bi ga predložili po hitnom postupku, nego bi razgovarali s ljudima iz drugih klubova”, smatra Magazinović.

Kaže kako je njegova procjena da ne postoji većina unutar Predstavničkog doma ni za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA.

“U nekim segmentima je on prihvatljiv nama u SDP-u, a postoje i stvari koje nama nisu prihvatljive, posebno koje se tiču Grada Mostara. Za nas je mnogo važnije šta o tome misli naša gradska organizacija u Mostaru, nego šta o tome mislimo mi poslanici koji ne dolazimo iz tog grada”, naveo je Magazinović.

Na sjednici ćemo, kaže on, obrazložiti sve, „da li taj zakon ima svoju perspektivu, da li se on eventualno može mijenjati u narednom periodu, vidjećemo kroz sjednicu kluba i raspravu u parlamentu“.

“Kad bi bilo uzmi ili ostavi, moja je pretpostavka da bi on prošao isto kako će proći i HDZ-ov prijedlog”, smatra Magazinović.

On kaže da su u toku pregovori koje, na neki način, moderiraju predstavnici međunarodne zajednice.

“Ali i tu ne vidim neku veliku mogućnost da se ovaj problem riješi, jer nisam siguran u iskrene namjere jednog broja igrača da uopšte žele da se zakon promijeni. Smatram da je cilj većeg broja političkih stranaka da se ne promijeni Izborni zakon BiH, da se tako uđe u izbornu kampanju, da se održe izbori, a da onda Centralna izborna komisija donosi odluke i moderira, odnosno usmjerava rezultate izbora”, navodi Magazinović.

Vezani članci

Behram-efendijina džamija među najstarijim na podr... Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarij...
Centralna proslava godišnjice formiranja 105. moto... Danas je na platou kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja 26. godišnjice formiranja 105. motorizovane...
U Sarajevu obilježen Dan djece oboljele od karcino... Liječenje kancera zahtijeva mutlidiscipliniran pristup. Pored ljekara, u proces moraju biti uključeni i psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, prosvj...
Novi ambasador SAD u BiH Eric Nelson doputovao u S... Eric Nelson, novoimenovani ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, stigao je danas u Sarajevo. Dužnost američkog ambasadora preuzet će od Maureen Cormack...