Sastali se Vučić i Putin: Srbija i Rusija su iskreni prijatelji

32

Svečanim dočekom ispred Palate Srbija uslijedio je bilateralni sastanak predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava.

“Nadam se da ćete se ovde osjećati kao kod svoje kuće”, poručio je Vučić Putinu tokom sastanka.

“Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hoću da vam se lično zahvalim na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, usudio bih se da kažem, poštovanja i ljubavi uložili u napredak srpsko-ruskih odnosa. Nama trgovinska razmjena napreduje u ozbiljnim procentima. U svim sferama društvenog života napredujemo”, kazao je Vučić.

“Ako se sjećate, kada smo se upoznali prije nekih šest godina u Sočiju, uglavnom smo razgovarali o tome kako da Srbija vraća dugove. Srbija danas nema problema sa tim, Srbija sve svoje obaveze plaća na vrijeme i postala je pouzdan partner Ruskoj federaciji. Uvek smo mogli da računamo na rusku podršku. Mislim da je Rusija uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji”, kazao je Vučić.

Ruski predsjednik se zahvalio stanovnicima Beograda i svim ljudima na toplom prijemu, te kazao da je robna razmjena koja iznosi dvije milijarde dolara u porastu.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti će, kako je najavljeno, brinuti više od 5000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ove sedmice već doputovali u Beograd.

U fokusu dvojice predsjednika bit će, među bilateralnim temama, i aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.