Sastanak u Vladi KS: Premijer Zolj upoznat sa stavovima državnih službenika i namještenika

101

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo (KS) održan je sastanak predstavnika Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika i premijera KS Adema Zolja na kojem su predstavnici Sindikata ponovili da će, ukoliko Vlada KS ne završi proceduru potpisivanja Kolektivnog ugovora za državnu službu na nivou KS, stupiti u generalni štrajk 28. maja.

Na sastanku, kojem je bio prisutan i ministar pravde i uprave KS Marijo Nenadić, istaknuta je potreba brzog početka pregovaračkog procesa kako bi konačno uredili ovu granu u interesu svih državnih službenika i namještenika.

Sindikat je zvanično predao zahtjev za rješavanje ovih pitanja, te je Vlada KS obaviještena o štrajku zbog neotpočinjanja pregovora od strane Vlade KS o zaključivanju i potpisivanju Kolektivnog ugovora sa našim Sindikatom.

Pored Vlade KS, o zahtjevu Sindikata obaviješteni su i Općinski sud u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu, direktori Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave Civilne zaštite, MUP KS, Ministarstvo komunalne privrede, Pravobranilaštvo KS, Direkcija za puteve KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS.

Istaknuto je da se stavovi i zahtjevi Samostalnog sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika kao reprezentativnog sindikata za granu državnih službenika i namještenika u KS trebaju uvažavati, te da će istrajati u svojim zahtjevima za puna prava svih državnih službenika i namještenika u KS.

Također, zatraženo je usvajanje Zakona o platama, o kojem se treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara, jer je trenutni nacrt ovog zakona neusaglašen.

Sastanku, pored predsjednika Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvisa Zornića, prisustvovali su svi predsjednici sindikalnih organizacija našeg sindikata, međutim iako su bili najavljeni na sastanak nisu došli ministar finansija KS Jasmin Halebić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović.

Vezani članci

Vlada KS usvojila Godišnji plan provođenja program... Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na 122. redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva privrede KS, usvojila Godišnji plan provođenja Programa razvoja ma...
Potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji m... Ugovor za izvođenje radova na izgradnji mosta iznad željezničke pruge na devetoj transverzali, potpisali su danas u zgradi Općine Novi Grad Emir Hota,...
Vlada Kantona Sarajevo usvojila Strategiju i Akcio... Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na jučer održanoj 122. sjednici, na prijedlog Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, usvojila Strategiju za borbu pro...
Premijer Zolj: Zastupnicima sam ponudio da budemo ... U prvom i ekskluzivnom TV intervjuu, novi premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj za N1 je kazao da je zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo ponudio d...