Saudijski princ: Izraelci imaju pravo na svoju državu

252

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman (32) ocijenio je da Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci. Upravo ta izjava smatra se novim znakom približavanja Rijada Izraelu.

On je u intervjuu koji je juče objavio časopis Atlantic rekao da nema “nijednu religijsku primjedbu” na postojanje Države Izrael, prenosi B92.

“Vjerujem da svaki narod, gdje god se nalazio, ima pravo da živi u svojoj mirnoj državi. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na sopstvene države. Međutim treba postići mirovni sporazum da bi se osigurala stabilnost i normalni odnosi”, naveo je Mohamen bin Salman u intervuju datom prije najnovijih tenzija u pojasu Gaze.

Mohamed bin Salman je objasnio da se jedina “vjerska briga” Saudijaca tiče sudbine džamija u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael anektirao i koji je treće najsvetije mjesto u islamu, i “prava Palestinaca”.

“Naša zemlja nema problema s Jevrejima”, rekao je on.

Saudijski princ je rekao da je “Izrael velika ekonomija u punom zamahu” i da “ima mnogo interesa koje Izrael i Saudijska Arabija dijele”. Istovremeno, ponovio je napade na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, čije teritorijalne ambicije je uporedio s Adolfom Hitlerom.

“Pored iranskog vrhovnog vođe Hitler izgleda ljubazno. Hitler je pokušao da osvoji Evropu, vrhovni vođa pokušava da osvoji svijet”, naveo je Mohamed bin Salman.

Vezani članci

Izrael uništio “najduži i najdublji” t... Izraelska vojska uništila je najduži i najdublji tunel ikada, kojeg su iskopali pripadnici Hamasa, piše Daily Mail. Tunel, za koji Izrael tvrdi da je...
Izraelski snajperista puca na palestinskog civila ... “Snajperist bi trebao dobiti medalju, a snimatelj bi trebao biti kažnjen”, tako je izraelski ministar obrane reagirao na videozapis koji prikazuje voj...
VIDEO U sukobu izraelske vojske i Palestinaca sedm... Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na "Dan zemlje" povećan je na sedam, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol...
Hvatska kupuje avione: Evo zašto su fantomi iz Izr... Evaluacijski tim MORH-a nakon pregleda svih ponuda, predložilo je hrvatskom Ministarstvu odbrane i Vladi Hrvatske nabavku polovnih izraelskih lovaca F...