Saudijski princ: Izraelci imaju pravo na svoju državu

276

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman (32) ocijenio je da Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci. Upravo ta izjava smatra se novim znakom približavanja Rijada Izraelu.

On je u intervjuu koji je juče objavio časopis Atlantic rekao da nema “nijednu religijsku primjedbu” na postojanje Države Izrael, prenosi B92.

“Vjerujem da svaki narod, gdje god se nalazio, ima pravo da živi u svojoj mirnoj državi. Vjerujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na sopstvene države. Međutim treba postići mirovni sporazum da bi se osigurala stabilnost i normalni odnosi”, naveo je Mohamen bin Salman u intervuju datom prije najnovijih tenzija u pojasu Gaze.

Mohamed bin Salman je objasnio da se jedina “vjerska briga” Saudijaca tiče sudbine džamija u Istočnom Jerusalemu, koji je Izrael anektirao i koji je treće najsvetije mjesto u islamu, i “prava Palestinaca”.

“Naša zemlja nema problema s Jevrejima”, rekao je on.

Saudijski princ je rekao da je “Izrael velika ekonomija u punom zamahu” i da “ima mnogo interesa koje Izrael i Saudijska Arabija dijele”. Istovremeno, ponovio je napade na iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, čije teritorijalne ambicije je uporedio s Adolfom Hitlerom.

“Pored iranskog vrhovnog vođe Hitler izgleda ljubazno. Hitler je pokušao da osvoji Evropu, vrhovni vođa pokušava da osvoji svijet”, naveo je Mohamed bin Salman.

Vezani članci

Saudijska Arabija počela izdavati vozačke dozvole ... Vlasti Saudijske Arabije su počele izdavati vozačke dozvole ženama, samo tri sedmice od stupanja na snagu kraljevske uredbe kojom se dopušta ženama da...
Macron: Jerusalem je glavni grad Palestine i Izrae... Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je nakon sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Parizu izjavio da je preseljenje ambasade SAD-a ...
Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o napadu ... Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minob...
Turska ponizila izraelskog ambasadora Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vrijeme nakon što su izraelske snage u poned...