Savjeti za vrele i bajramske dane profesora Vedrana Zubića

26

Vedran Zubić je nastavnik geografije u Gimnaziji Dobrinja i “Najbolji nastavnik u BiH po izboru učenika”. U svom statusu na društvenoj mreži Facebook osvrnuo se na ekstremno visoke temperature u predstojećim bajramskim danima, te dao niz korisnih i stručnih savjeta o konzumaciji adekvatne hrane i pića, kao i kretanja.

Status prenosimo u cjelosti:

Ovih dana će biti nesnosne vrućine. Razlog je dolazak “saharskog” zraka sa sjevera Afrike koji će naravno donijeti tipično ljetno zagrijavanje.

Osjetili ste proteklih dana i anticiklonu u nižim slojevima te porast zagađenja. Prozračnosti “horizontale” gotovo da neće biti, a prevelika vlaga s juga nas stalno tjera na transpiraciju (znojenje).

Ali ovo je nešto o čemu slušate u meteo-prognozama…

Obzirom da je sutra Bajram o nekim stvarima treba progovoriti.

Visoka temperatura nama otežava normalan metabolizam. Primjećujete da ste “usporeni” te da nemate snage “kao inače”.

Sam unutarnji pritisak je problem jer je posljedica onoga što se dešava u troposferi. Svakako, usporeni organizam zahtjeva i manji unos svega u sebe. Ne morate sipati gorivo u automobil koji stoji!

Zbog ovoga treba izbjegavati obilne i “teške” obroke. Vaša krv, koja je ovih dana ionako “jedva u pokretu” bi se mogla previše “zabaviti” sa onim što se dešava u vašim stomacima te ostatak tijela ostaviti bez iste. Širenje krvnih sudova zbog povišene temperature usporava “kolanje” iste. Zato treba unositi laganu hranu. Ono što bi rekli “na kašiku”, a ne npr. pečenje ili pitu. Ovo ne znači da ne treba jesti, nego razmisliti o kvantitetu te hrane.

Slično je i sa kolačima. Možda i gore.

Oni sadrže ogromne količine saharoze. Unos šećera u ovim danima ne da je nepotreban, nego izaziva šokove u organizmu. Nema spoljašnje potrošnje energije, te samim tim javlja se unutarnja akumulacija iste. To samo pubertetlije mogu podnijeti. Šala naravno. Opet se vraćamo na priču problema energije i njene potrošnje u organizmu.

Slično je i sa fruktoznim šećerima. Svi oni sokovi, šerbe itd. sutra neće biti najpotrebniji.

Posebna bi glupost bila sutra probati “pošećerenim” CO2 varijantama tipa “coca-cola” regulirati višak hrane u stomaku.

Od napitaka pazite i na višak kafe. Ona vas “diže” pa je konzumirate da “dignete” pritisak. Sutra će vam se učiniti da vam treba jer će vas “uspavati” hrana. To je greška! Organizam ne treba energiju, a posebno ne zaslađene metabolističke “dizače” kao što je kafa. Unos vode je potreban. Ali ne previše. Pijte je često u malim količinama. Izbjegavajte hladne napitke jer su oni problem i grla i želudca. Mnogo više ljeti nego zimi kako god to neobično izgledalo. Najidealnije bi bilo unositi mnogo čaja koji će i smirivati metabolističke unutarnje šokove, ali i spriječiti dehidraciona stanja. Znam da nikome ljeti za Bajram ne pada čaj “napamet”, ali je on stvarno najbolje rješenje.

Naravno kretanje svesti na minimum. A to vam je jasno “kao dan”. Izlaganje ovim stanjima niti je zdravo niti pametno. U ovom periodu je veći problem i sa UV zrakama. I ozon ljeti, a on nas spašava od UV zraka, ima “nedostataka”. Previše freona se koristi u ovom periodu godine. Ovo tzv. hemijsko zračenje je osnovni krivac kancerogenih oboljenja kože.

Posebno se sutra, naravno i uvijek, treba obratiti pažnja kod odlaganja ostataka kurbana. Ovi uvjeti su idealni sa širenje zaraze. Zato treba posebnu pažnju sutra posvetiti odlaganju i “osiguranju” iznutrica. Upravo ti animalni segmenti su često bili uzrok zaraznih oboljenja.

Nadam se da će mediji, portali i sl. danas mnogo više pričati o ovome. Čovjek se akomodira na spoljašnja stanja i svaka aritmika tog stanja se odrazi na njega. Sutra je poseban problem za kardio-vaskularni sustav! Čuvajte se! “