SDA najavila smjenu kompletnog Općinskog odbora Banovići

292

Tuzlanska SDA nakon smjene predsjednika kantonalnog odbora urušava se poput kule od karata. Sinoć je smijenjen premijer Bego Gutić, a na njegovo mjesto postavljen Jakub Suljkanović. Nakon toga uslijedile su najave smjena svih dužnosnika koji su sudjelovali u Gutićevoj smjeni.

Prečističemo stranku pred ovu izbornu utrku”. Ovo je poručio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon čega je Predsjedništvo stranke između ostalih smijenilo Mirsada Kukića sa mjesta predsjednika odbora SDA TK. Samo tri dana kasnije, na Skupštini TK poslanici su smijenili Vladu TK. I izabrali novog premijera Jakuba Suljkanovića.

“Smjena Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem izvršena je protivno stavovima i odlukama organa SDA. Smjenu su po diktatu Mirsada Kukića proveli odmetnuti zastupnici SDA zajedno sa zastupnicima SBB, kršeći Ustav Tuzlanskog kantona i Poslovnik o radu Skupštine Tuzlanskog kantona”, stoji u saopštenju SDA.

Dojučerašnji premijer Bego Gutić poručuje svi koji su učestvovalu u smjeni će biti isključeni iz stranke.

“Prema nekim informacijama to je nekih 15-ak osoba, one opštinske organizacije čiji su poslanici i ministri bili jučer na strani ove grupacije koja je smijenila Vladu, dobili su nalog od kantonalnog povjerenstva sinoć da donesu odluku o isključenju tih članova SDA”, otkriva Gutić.

Senad Alić, predsjednik Skupštine TK sazvao je skupštinu na kojoj je između ostalih 10 poslanika SDA glasalo za smjenu Vlade Bege Gutića.

“Lično ne vidim razoge za isključenje bilo kog poslanika, tu se treba zapitati zašto su samo tri poslanika jučer nisu bila u zvaničnom klubu”,ističe Alić.

U SDA je na sceni raskol. Opštinski odbor ove stranke iz Banovića isključio je iz stranke Begu Gutića, bez odobrenja samog vrha stranke. Zanimljivo je da je Gutić imenovan za povjerenika stranke u ovoj opštini.

“Biće razriješen O.O. Banovići, i preispitaće se odluka tog O.O., koja se odnosi na premijera”, kaže Ismet Osmanović, piše N1.

Slučajno ili ne, sinoć je, nakon smjene Vlade, u Banovićima eksplodirala bomba, i to u diskoteci QM, u suvlasništvu Mirsada Kukića, smijenjenog šefa SDA TK.

“Jutros su kolege iz sektora krim-policije ministarstva unutrašnjih poslova TK izašle na lice mjesta da obave uviđaj kako bi prije svega utvrdili o kojoj se ekspolozivnoj napravi radi, ko su počinioci i koji su motivi ovog događaja”, kaže za N1 Izudin Šarić.

Prečiščavanje SDA počelo je nakon što je premijer KS Elvedin Konaković odlučio napustiti SDA. Sjednica na kojoj je razmatan i Konakovićev slučaj otvorio je brojna pitanja u SDA.

“Nemamo mi sada riješenje koje će zamjeniti Elvedina Konakovića”,kazao je ranije Asim Sarajlić, predsjednik KO SDA u Sarajevskom kantonu.

Nezadovoljstvo u SDA izašlo je na površinu i kada su stranku napustila tada tri visoka funkcionera i poslanika u Parlamentu BiH Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.