SDA: Zaustaviti skravljenje Starog grada u Stocu gdje je investitor Župa svetog Ilije proroka

13

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK traži od nadležnih institucija primjenu zakonom predviđenih, neodložnih mjera u zaustavljanja skrnavljenja Starog grada u Stocu.

U reagovanju na dešavanje u Stocu oni “najoštrije osuđuje nelegalno izvođenje radova na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, na području Starog grada u Stocu i skrnavljenje ove zaštićene zone pokretanjem radova na izgradnji prve postaje križnog puta, čiji je investitor Župa svetog Ilije proroka – Stolac”.

Pokretanju ovih protuzakonitih radova, dodaju, prethodila je odluka Općinskog vijeća Stolac, da navedenom Župnom uredu proda šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada. Podsjećaju kako je u februaru 2020. godine Federalni građevinski inspektor naložio načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću da ukloni ranije nelegalno izgrađeni kameni križ, kao i 14 postamenata na lokalitetu Starog grada u Stocu, što do danas nije urađeno.

“Pozivamo Vladu Federacije BiH da putem svojih nadležnih resornih ministarstava, prvenstveno Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, nadležne inspekcije, policije i tužilaštava utvrdi i pokrene odgovornost prema investitorima ovog nezakonitog projekta, te na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika spriječi izričito zabranjenu gradnju u zabranjenom području Starog grada u Stocu”, stoji u reagovanju.

Zahtijevamo od Vlade HNK i resornog ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, dodaju, da poništi građevinsku dozvolu koju je na protuzakonit način izdala Općina Stolac.

“Također, zahtijevamo da se ponište protupravni pravni akti koje je izdavao Zavod za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK-a, koji su u suprotnosti sa odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jer su nezakonite. Upozoravamo da odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ima snagu lex specialis i svaki drugi akt je ništavan ako je u neskladu s njom. Vlada HNK dužna je naložiti zakonom predviđene, neodložne mjere zaustavljanja građenja u području Starog grada u Stocu, zaštićenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine”, kazali su

Oni pozivaju i ured Evropske komisije u BiH da se uključi u rješavanje ovog slučaja, prvenstveno jer je Evropska unija u periodu od 2009. godine do 2013. godine osigurala sredstva za obnovu dijela ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se pokretanjem navedenih nelegalnih radova skrnavi, ugrožava i kulturno-historijski devastira.

Izvor: Klix/Index.ba