SDP: Podržavamo boračke zahtjeve, ali ne i blokade saobraćajnica

55
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH

Socijaldemokratska partija BiH podržava opravdane zahtjeve boraca za bezuslovnu i hitnu objavu registra boraca sa podacima na osnovu kojih će se znati kako je stečen taj status, kao i zahtjev da se okonča finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja iz budžeta, a od čega je mali broj boraca imao koristi, saopšteno je iz ove stranke.

Podržavamo i zahtjev da se borcima bez zaposlenja ili drugog vida primanja osigura adekvatna mjesečna naknada u skladu sa objektivnim mogućnostima i prema dužini ratnog staža.

SDP ne podržava blokadu saobraćajnica kao sredstvo borbe, ali smatramo da je revolt boraca opravdan zbog ignorantskog odnosa vlasti prema boračkim zahtjevima i višemjesečnim protestima.

Vladajuće nacionalne stranke SDA i HDZ su godinama dodavali ratne zasluge svojim članovima ili pristalicama. Dopisivanje na spisak zaslužnih je nerijetko i način kupovine političke naklonosti na štetu istinskih boraca. Teško je i pretpostaviti koliko novca odlazi na različite privilegije, dodatke ili jednokratne vidove pomoći koje rijetko dolaze tamo gdje su najpotrebnije – najugroženijim boračkim porodicama.

Zato pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno pristupi objavi kompletnog boračkog registra i da obustavi neefikasno rasipničko finansiranje boračkih organizacija, te da izvrši temeljitu analizu objektivnih mogućnosti dodjele boračkih dodataka demobilisanim borcima, koji nemaju drugog vida materijalnih primanja.

SDP BiH neće borcima davati nerealna obećanja, a jasno je da većina boraca koji protestuju razumiju stanje u društvu i da očekuju minimum zahvalnosti koju zaslužuju. Izbacivanjem onih koji nezasluženo uživaju privilegije i smanjenjem rastrošnosti boračkih organizacija, stvorit će se preduslovi za kvalitetniju materijalnu podršku boračkoj populaciji.

Vezani članci

Nezavisni odbor Skupštine KS o protestima boraca Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 15. marta razmatrao je Informaciju policijskog komesara koja se odnosi na poduzete mje...
Zahtjev SDP-a da Komšić povuče kandidaturu je poli... Zahtjevi građana BiH i cjelokupne javnosti, da stranke građanske orijentacije na predstojećim izborima nastupe zajedno i sa Izbornim programom koji će...
Sutra sastanak DF-a, SDP-a, GS-a i Naše stranke Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić potvrdio je jutros gostujući na N1 televiziji da će novi sastanak stranaka lijeve orijentacije u Bos...
Specijalci upotrebom sile prekinuli protest na Bij... Upotrebom sile pripadnici specijalne policije izvršili su deblokadu saobraćajnice u Ljubuškom, ističu iz Udruge zaboravljeni branitelji Ljubuški. Kak...