Sead Nasufović, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije: Bajram prava prilika za život u zajedništvu

43
Foto: Anadolija

Bajram je prava prilika da prekinemo samoću i započnemo pravi život – život u zajedništvu, izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

“U nadi da će milostivi Allah primiti hadž svim hadžijama, primiti naše kurbane, da će nam grijehe oprostiti, da će milost svoju spustiti na duše naših umrlih, da ćemo uz njegovu pomoć čuvati zajedništvo i porodice svoje, komšije i prijatelje, dom i domovinu, moleći se za sreću svakog čovjeka, svim hadžijama i svim pripadnicima islama od srca želim: Bajram šerif mubarek olsun”, kazao je Nasufović u Bajrakli džamiji u Beogradu, prenosi Anadolija

Povodom Kurban-bajrama, koji počinje sutra, 21. avgusta, on je rekao da je Rijaset Islamske zajednice Srbije organizovao odlazak 415 vjernika na hadž, te da će u organizaciji drugih zajednica sa područja Srbije hadž obaviti više od 230 vjernika.

“Među njima nema razlike, jer njihov cilj je isti”, naveo je, dodavši da danas, uoči Bajrama, hadžije borave na Arefatu – mjestu susreta “našeg praoca Adema i pramajke Have”, gdje je njihova tuga zbog rastanka i samoće prestala, a trajna sreća započela”.

“Zato vjerujemo da iskren susret dobrih ljudi prekida tugu, a donosi sreću i vjerujemo da je svako mjesto susreta dva dobra čovjeka, mjesto milosti Božanske”, kazao je.

On je istakao da najveća aktivnost koju Islamska zajednica Srbije organizuje u danima Bajrama jeste organizovanje svečanog klanjanja bajram-namaza prvog jutra i klanje kurbana, koje se sprovodi u svim gradovima.

“Meso koje se skladišti u hladnjačama i koje se koristi za potrebe siromašnih, za bolnice i škole, da se čuva nekoliko meseci i poslije Bajrama. Naše aktivnosti su uglavnom usmjerene ka tome i postoje ta druženja koja se tradicionalno organizuju prvog dana i prve noći”, naveo je.

On je istakao i da se danas završavaju uplate za kupovinu kurbanskog mesa, naglasivši da u Novom Pazaru ima jako dobro organizovan program za to, kao i u Novom Sadu i Malom Zvorniku i Preševu.

Nasufović je rekao da je riječ o autonomnim aktivnostima, bez potrebe da se sarađuje sa drugim vjerskim tijelima.

“Postoji mogućnost gdje određene organizacije, ne samo iz Turske, već iz drugih zemalja doniraju određeni broj kurbana kao poklon građanima naše države bez obzira na vjeroispovijest”, zaključio je.

Vezani članci

Albin Kurti upozorava: Podjelom Kosova, Srbija žel... Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, ocijenio je danas da se ne može postići finalni sporazum sa Srbijom, bez da se razmotre rezultati ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...
VIDEO Plaćeni ubica iz Srbije Čaba Der u krvavom ... Holandska policija sumnjiči Čabu Dera (38), koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića (37), i za ubistva ...