Sebija Izetbegović ponovo generalna direktorica KCUS-a

257

Nakon završene konkursne procedure Sebija Izetbegović ponovo je izabrana za generalnu direktoricu KCUS-a. Na javni konkurs za izbor generalnog direktora KCUS-a, koji je raspisao Upravni odbor KCUS-a, prijavila se jedino Izetbegović s kojom je obavljen intervjuu u utorak ove sedmice, a jučer je Upravni odbor KCUS-a jednoglasno potvrdio njeno imenovanje.

Nakon provedene konkursne procedure prijedlog za imenovanje Sebije Izetbegović dostavljen je ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Mandiću na potpisivanje.

Novi mandat generalnoj direktorici KCUS-a počinje od januara od 2020. godine, a konkurs je raspisan tri mjeseca ranije u skladu sa Statutom KCUS-a.

Izetbegović će na čelu najvećeg zdravstvenog kolektiva u Bosni i Hercegovine ostati do januara 2024. godine. U Statutu KCUS-a navedeno je da generalni direktor može još jednom biti reizabrana na poziciju direktora to jeste da se na ovoj poziciji može ukupno nalaziti dva mandata.

Kao svoj uspjeh i uspjeh tima koji je okupila direktorica Izetbegović ističe vraćanje dugova, zanavljanje opreme, zapošljavanje mladih osoba, otvaranje novih klinika, popravljenje međuljudskih odnosa, poboljšanje rada apoteke i uspostavljenje saradnje među klinikama.

Poručila je da se protekle četiri godine žestoko borila, kako na KCUS-u tako i u javnim istupima, protiv prakse slanja pacijenata u privatne ordinacije ljekara uposlenih na KCUS-u, stalnih nepotrebnih putovanja pojedinih zdravstvenih radnika, lažnih bolovanja i privilegovanih šefova iz vremena mandata bivših direktora KCUS-a.