Šepić: CIK mora dati pojašnjenje i osigurati fer i poštene izbore

21

Nezavisni blok poziva Centralnu izbornu komisiju i nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno i precizno upoznaju javnost o svim dešavanjima vezanim za krađe identiteta i glasanje poštom, te neusklađenost broja ličnih karata sa brojem registriranih birača u BiH.

Također, Nezavisni blok je uputio zahtjev rukovodstvu Parlamenta BiH da sazove hitnu sjednicu na kojem će Centralna izborna komisija prezentirati informacije o ovom pitanju i predložiti mjere da bi se osigurali fer i pošteni izbori.

„Više od godinu dana, Nezavisni blok je u Parlamentu BiH upozoravao na ove moguće situacije, predložio izmjene Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasanja i veću transpsarentnost biračkog procesa u BiH. Nažalost, vladajuće, ali i neke druge tradicionalne stranke su opstruirale naša zalaganja, a i Centralna izborna komisija je svojom sporom reakcijom i odnosom pomogla da ne dobijemo ovo rješenje.

Zato od njih tražimo da hitno javnosti prezentiraju sve informacije o ovim slučajevima, javno obznane sve spiskove onih koji glasaju poštom i vrate povjerenje u izborni proces.

Građane pozivamo, da ne dozvole da ih obeshrabre i odvrate od glasanja, te da u rekordnom broju izađu na izbore 7. oktobra i kazne ovakvu vlast i politiku koja se izbornom krađom i namještanjem izbora pokušava održati na vlasti.

Takvim poručujem da je vrijeme za novu politiku i promjene došlo i da ništa ne može stati na put ljudima koji se odluče da naprave promjene, da okrenu novu stranicu u životima i da bolje žive“, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Vezani članci

ODGOVOR SDA Novi Grad: I da se izbori ponove, SDP ... U povodu zahtjeva Socijaldemokratske partije BiH da se u općini Novi Grad Sarajevo ponove izbori zbog navodnih neregularnosti u izbornom procesu, ogla...
CIK objavio: Novi rezultati za Predsjedništvo BiH Centralna izborna komisija ažurirala je podatke o glasovima na opštim izborima održanim 7. oktobra, a odnose se na glasove dospjele poštom i glasove p...
Kako se glasalo u “najstarijoj” i R... Prema obavljenom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, općina u kojoj živi najstarije stanovništvo u BiH je Bosansko Grahovo, gdje je prosjek god...
Obrađena sva biračka mjesta: Sedam stranaka u Skup... U Tuzlanskom kantonu obrađena su sva biračka mjesta - 655 (100,00 posto). Prema tim preliminarnim rezultatima koje je jutros objavila Centralna izbor...