Šest principa stavljeno na papir, HDZ i dalje protiv

75

U Sarajevu je jutros održan sastanak ekspertnog tima SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a, parlamentarnih stranaka na nivou BiH i Federacije.

Sastanak nije bio otvoren za medije, a Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je novinarima da su danas predstavnici ovih stranaka stavili na papir ono što je dogovoreno sinoć na sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Inače, sinoć su pomenute stranke postigle dogovor i usaglasile šest principa na kojima bi trebalo da počivaju izmjene Izbornog zakona BiH.

Zoran Mikulič iz SDP-a BiH kazao je da ovi principi počivaju na smanjenju nadležnosti Doma naroda BiH, da ovaj Dom ne bi trebalo da odlučuje o svim zakonima u Federaciji da bi trebalo isključivo da služi za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, da nema potrebe da odlučuje o zakonima poput krivičnog, zakona koji se tiču sudstva i pravde.

On je dodao da nije problem u tome koliko će biti delegata u Domu naroda, više ili manje, bitno je jedino da najmanje jedan delegat iz svakog kantona dolazi od izabranih, ali iz svakog naroda.

Ono što je još jedan od važnih principa koji je danas stavljen na papir, a koji su sinoć usaglašeni je da sve bude na principu popisa stanovništva iz 1991. godine.

Naredne sedmice bi trebalo da bude održan novi sastanak predstavnika ove četiri, ali i drugih parlamentarnih stranaka, sa predstavnicima međunarodne zajednice na kojem bi bili predstavljeni ovi principi i kako bi se ispregovaralo da se u što skorije vrijeme Prijedlog nađe pred parlamentarcima, pišu Nezavisne novine.

HDZ BiH već je u javnost izašao sa izjavom da neće podržati ove principe i traži da se rješava pitanje izbora člana Predsjedništva BiH.