Šestorica vozača Formule 1 odbila kleknuti zbog rasizma, našli se na udaru javnosti

28

Uvodna utrka nove sezona Formule 1 pripala je vozaču Mercedesa Valtteriju Bottasu, a osim uzbudljivih dešavanja na stazi bilo je i kontroverzi koje su prethodile samom startu.

Naime, većina vozača se prije ulaska u svoje bolide u klečećem stavu poredala na startnoj liniji, ali pažnju mnogih privukla je manja grupa koja je stajala iza i stojeći se solidarisala u borbi protiv rasizma.

Max Verstappen, Charles Leclerc, Antonio Giovinazzi, Daniil Kvyat, Carlos Sainz i Kimi Raikkonen su odbili kleknuti, a nakon udara navijača na društvenim mrežama neki od njih su se javili da pojasne svoj postupak.

“Vjeruјem da ono što je naјvažniјe su činjenice i ponašanje u našem svakodnevnom životu, a ne formalni gestovi koјi se u nekim zemljama mogu smatrati kontroverznim. Neću kleknuti, ali to uopšte ne znači da sam manje posvećen od drugih u borbi protiv rasizma”, pojasnio je svoj postupak Leclerc.

“Vrlo sam posvećen ravnopravnosti i borbi protiv rasizma. Ali vjeruјem da svako ima pravo da se izražava u trenutku i na način koјi mu odgovara. Danas neću kleknuti, ali poštuјem i podržavam lične izbore koјe svaki vozač donese”, poručio je Verstappen.

Međutim, i pored njihovog objašnjenja nisu stale kritike te se rasprava na društvenim mrežama još više rasplamsala u pravcu osude vozača.

Izvor: Klix/Index.ba