Šestorka opredijeljena za zajedničku saradnju, naredni sastanak 13. novembra

55

Nakon više od sat i po sastanka predstavnika šest stranaka SDP BiH, Naše stranke, DF-a, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste koje su u Kantonu Sarajevo dobile podršku više od 125.000 građana, prezentirana je zajednička izjava.

Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke pročitao je zajedničku izjavu šest stranaka.

– Danas smo se okupili radi dogovora oko upostave skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Postoji apsolutno opredjeljenje prisutnih stranaka da se ide u smjeru programskog djelovanja. Vodit ćemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Imamo legitimitet da predstavljamo više od 125.000 građana u Kantonu Sarajevo. Sve dogovorene principe ćemo realizovati zastupajući isključivo interes građana. Imat ćemo akcenat na mjerama koje će unaprijediti život građana u KS. Cilj koji smo postavili na ovom sastanku je da ćemo do kraja ove godine imati budžet koji će skrojiti ova skupštinska većina – navodi se u izjavi.

Na pitanje da li su preostale tri stranke prihvatile tekst koalicionog sporazuma koji su pripremale SDP BiH, Naša stranka i DF, Forto je kazao da je danas bio početak pregovora o formiranju skupštinske većine.

– Ono što smo mi kao blok građanskih stranaka lijevo orijentiranih stranaka dogovorili će biti ulazna informacija za druge stranke koje su tu prisutne. Sada krećemo u proces koji smo mi već na lijevoj strani završili – kazao je Forto.

Najavljen je i naredni susret koji će biti održan u utorak 13. novembra, a kojem će u većem dijelu moći prisustvovati i mediji.