SIGURNOST Goran Kovačević upozorava: Balkan bi mogao biti sljedeće žarište poslije Sirije

116

Bosna i Hercegovina je nešto što postoji na papiru. Imamo suštinski okupiranu zemlju – poručio je Goran Kovačević, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, tokom gostovanja u Newsroomu N1 televizije. Osvrnuo se i na odobrenje NATO-a da Bosna i Hercegovina aktivira MAP, na političku situaciju u državi i odnose sa Hrvatskom i Srbijom, kao i na dolazak migranata i izbjeglica.

Za NATO je kazao da “ima svoju strategiju i da državama članicama odgovara uspostave dominaciju u Bosni i Hercegovini u odnosu na Rusiju i druge moguće sigurnosne izazove”. Smatra da ako bi se pojavili novi akteri koji bi se suprotstavili ovom vojnom savezu, onda bi i on manje gledao na ispunjene uslove Bosne i Hercegovine za članstvo.

Upitan šta Bosna i Hercegovina može očekivati od članstva od NATO-a, odgovorio je:

“Postoje određene finansijske injekcije koje se mogu očekivati od NATO-a u odbrani i drugim aspektima. Ako političari budu dali unificrani stav ili se predstavnici tri etničke skupine dogovore, onda će put u NATO biti kraći. NATO treba povjerljivog partnera”.

 Ali, ne očekuje da postignu dogovor, osim ako ne uslijedi “pritisak izvana”. Prema njegovim riječima, domaćim političarima odgovara ovakvo stanje u kojem vladaju “sukobom, a samo im NATO može izbiti tu kartu”. Zatim je dodao:

“Tada bi političari morali da rade, a to je nešto što im ne odgovara. Bosna i Hercegovina je nešto što postoji na papiru. Imamo suštinski okupiranu zemlju. Imamo dvije politike, personificirane u Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, koje su namjesnici politika Beograda i Zagreba. Uvijek se vratim na posljednju komunističku rečenicu u himni koja kaže: ‘Proklet bio izdajica svoje domovine’. I tu je suština. Mi nemamo svoj nacionalni identitet kao Bosanaca i Hercegovaca”.

Kovačević je potom komentarisao odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske rekavši:

“Ključni problem sa Hrvatskom je što iskrivljuje sliku o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Pokušavaju nas predstaviti kao bazu ISIL-a. U tome im pomažu i domaći izdajnici. Stav Hrvatske je da vodi elitnu politiku u odnosu na druge dvije države. Ne postoji hrvatsko pitanje, već postoji neriješeno pitanje statusa pojedinih ljudi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici”.

Dotakao se i negiranja genocida u Srebrenici naglasivši da je “Srbija uspjela stvoriti sliku o sebi da nije učinila genocid”.

Smatra da su “migranti zatekli Bosnu i Hercegovinu i da su nastavak okupacijske politike”. Ovu konstataciju je objasnio sljedećim riječima:

“Migranti su u saradnji sa Republikom Srpskom dovođeni u dijelove gdje dominantno žive Bošnjaci. Govori se da su neki od njih pripadnici ISIL-a. Niko nije dokazao da nisu”.

Saglasan je s mišljenjem da je njihov dolazak organizovan i ukazao je da postoji teorija prema kojoj bi Balkan mogao biti sljedeće žarište poslije Sirije.

Šetaju li ubice policajca sarajevskim ulicama?

U konačnici se osvrnuo i ubistvo sarajevskih policajaca, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. Između ostalog, naveo je da je “nevjerovatno” da se dan poslije ubistva uhapsio veliki broj osoba koje su bile poznate policiji, a da se do tada niko nije hapsio.

Kako je kazao za N1, nije isključena mogućnost da se ubice policajaca šetaju sarajevskim ulicama. Razloge za narušenu sigurnosnu situaciju vidi u menadžmentima sigurnosnih službi u kojima rade “podobni” čija je svrha da “štite pripadnike svojih partija i sve ostalo guraju pod tepih”.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...