Silovana i brutalno ubijena bugarska novinarka izvještavala o korupciji u EU fondovima

38

Tijelo 30-godišnje Viktorije Marinove, bugarske novinarke koja je izvještavala o korupciji vezano za EU fondove, pronađeno je u parku u gradu Ruse na sjeveru zemlje.

Mediji navode kako je silovana i brutalno ubijena, a bugarski policijski zvaničnici saopštili su kako za sada nema dokaza kako je ubistvo povezano sa njenim radom niti da je ranije imala prijetnje.

Ubistvo Marinove je četvrto ubistvo novinara u Evropskoj uniji u posljednje dvije godine, nakon što su ubijeni švedska novinarka Kim Wall, malteška novinarka Daphne Caruana Galizia i slovački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica.

Marinova je, piše Guardian, vodila emisiju Detector na TVN, a u izdanju od 30. septembra razgovarala je sa istraživačkim novinarima Dimitrom Stoyanovim iz Bivol.bg i Attilom Birom iz rumunskog Rise Projecta o istrazi navodnih prevara oko EU fondova koje su povezane sa određenim biznismenima i političarima.

Dok iz TVN tvrde kako nije bilo prijetnji, iz Bivol.bg kažu kako su oni imali prijetnje zbog priče na kojoj su radili i smatraju da je ubistvo novinarke bilo za primjer, poput upozorenja.

„Ovo je četvrto brutalno ubistvo novinara u nekoj zemlji članici EU od 2017. Ubice i njihovi sponzori očito nastoje da zastraše cijelu profesiju“, rekao je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara. „Države članice ne mogu ostati pasivne nakon ovakve eskalacije nasilja“.

Bugarska se nalazi na 111. mjestu od 180 zemalja na indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, što je najlošije među zemljama EU kao i među zemljama Balkana.

Izvor: media.ba

Vezani članci

U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...
Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva se... Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanj...
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency. Na ...
Erdogan: Alija me je zadužio da brinem o Bosni, Tu... Turska je zemlja svih ljudi koji u njoj žive, ali i sve naše braće koja žive izvan granica Turske, poručio je danas predsjednik zemlje Recep Tayyip Er...