SIPA lišila slobode 20 lica i blokirala raspolaganje novčanim sredstvima u iznosu od preko milion KM

45

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pero“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja“, člana 380. „Primanje dara i drugih oblika koristi”, člana 273. „Poreska utaja“ i člana 272. „Pranje novca“ istog zakona.

Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Takođe, SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica.

Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a, USK, 11 lica lišenih slobode predato je danas nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

-Sve gore navedene aktivnosti provodene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko dobojskog kantona, kojim se ovim putem zahvaljujemo na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije-, saopštili su iz SIPA-e.