SIPA saslušava Irenu Hadžiabdić: CIK zataškao sukob interesa

215
Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić trenutno je na saslušanju u SIPA-i. Prema informacijama Žurnala, prije Hadžiabdićeve saslušani su i ostali članovi CIK-a, jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH.

„Sve se dešavalo 2011. godine, kada je protiv Kremenovića podnesena prijava za sukob interesa. CIK tu prijavu nikad nije stavio u proceduru“, kazao je za Žurnal sagovornik uključen u istragu.

Tri godine kasnije, Ostoja Kremenović odigrao je ključnu ulogu da firma Atlantik, bliska SNSD-u, dobije posao štampanja glasačkih lističa za opće izbore 2014. godine.

Kremenović je bio ministar u prvoj Vladi Milorada Dodika, a kasnije je postao predsjednik Ureda za razmatranje žalbi. Kada je 2014. godine posao štampanja glasačkih listića dodijelio hrvatskoj firmi Zrinski iz Čakovca, Kremenović je, prema pisanju medija, zajedno sa tadašnjim predsjednikom, a današnjim članom CIK-a  Brankom Petrićem donio odluku da se usvoji žalba banjalučke firme Atlantik.

Koliko je situacija bila dovedena do apsurda pokazuje činjenica da je obavijest o prihvatanju Atlantikove žalbe Kremenović umjesto u CIK poslao u pržionicu kafe, a sve je opravdao navodno pogrešno zapisanim brojem faksa. Unatoč svemu, Atlantik je te godine dobio posao štampanja glasačkih listića, a sve je ponovljeno i dvije godine kasnije.

Postoji sumnja da je Kremenović bio u direktnoj vezi sa pojedinim članovima CIK-a  koji su prvo sakrili  prijavu o njegovom sukobu interesa, da bi on kasnije pomogao čelnicima CIK-a da posao štampanja listića dodijele firmi bliskoj predjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku“, kazao je izvor Žurnala uključen u istragu ovog slučaja.

Vezani članci

Glasanje izvan BiH: CIK do sada obradio 47.000 pri... Radi transparentnog i blagovremenog informiranja, Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost, da se pored ostalog, u ovom trenutku provode par...
Danas žrijebanje: Utvrđivanje redoslijeda političk... Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas u Centru za edukaciju u Sarajevu organizira žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subj...
IZBORI 2018 Potpisan ugovor o štampanju i pakov... Nakon što je Pravobranilaštvo BiH dalo pozitivno mišljenje, danas je dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH potpisala Ugovo...
U SUSRET OPŠTIM IZBORIMA 2018 Hadžiabdić: Rekordan... Sarajevu je danas počela dvodnevna konferencija pod nazivom "U susret opštim izborima 2018", koju organizuje Centralna izborna komisija BiH. Konferenc...