SIPA saslušava Irenu Hadžiabdić: CIK zataškao sukob interesa

184
Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić trenutno je na saslušanju u SIPA-i. Prema informacijama Žurnala, prije Hadžiabdićeve saslušani su i ostali članovi CIK-a, jer postoje sumnje da je neko od njih u ladici zadržao prijavu o sukobu interesa protiv Ostoje Kremenovića bivšeg predsjednika i člana Ureda za razmatranje žalbi Agencije za javne nabavke BiH.

„Sve se dešavalo 2011. godine, kada je protiv Kremenovića podnesena prijava za sukob interesa. CIK tu prijavu nikad nije stavio u proceduru“, kazao je za Žurnal sagovornik uključen u istragu.

Tri godine kasnije, Ostoja Kremenović odigrao je ključnu ulogu da firma Atlantik, bliska SNSD-u, dobije posao štampanja glasačkih lističa za opće izbore 2014. godine.

Kremenović je bio ministar u prvoj Vladi Milorada Dodika, a kasnije je postao predsjednik Ureda za razmatranje žalbi. Kada je 2014. godine posao štampanja glasačkih listića dodijelio hrvatskoj firmi Zrinski iz Čakovca, Kremenović je, prema pisanju medija, zajedno sa tadašnjim predsjednikom, a današnjim članom CIK-a  Brankom Petrićem donio odluku da se usvoji žalba banjalučke firme Atlantik.

Koliko je situacija bila dovedena do apsurda pokazuje činjenica da je obavijest o prihvatanju Atlantikove žalbe Kremenović umjesto u CIK poslao u pržionicu kafe, a sve je opravdao navodno pogrešno zapisanim brojem faksa. Unatoč svemu, Atlantik je te godine dobio posao štampanja glasačkih listića, a sve je ponovljeno i dvije godine kasnije.

Postoji sumnja da je Kremenović bio u direktnoj vezi sa pojedinim članovima CIK-a  koji su prvo sakrili  prijavu o njegovom sukobu interesa, da bi on kasnije pomogao čelnicima CIK-a da posao štampanja listića dodijele firmi bliskoj predjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku“, kazao je izvor Žurnala uključen u istragu ovog slučaja.

Vezani članci

Sjednica CIK-a: Sa biračkog spiska brisano 4.000 u... Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici razmatrala dopunjenu Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze ili su se nalazila ...
Akcija Gabela: SIPA uhapsila dvije osobe, pronađen... Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su nakon provođenja istrage pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo, re...
Nastavak akcije “Akademik”: SIPA u Bil... Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas u nastavku operativne akcije kodnog naziva „Akademik“ izvršili pretresanje stana ...
Sokolac: SIPA istraživala krađu iz kasarne OS BiH,... Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u sklopu predmeta "Krađa oružja i vojne opreme" iz kasarne Oružanih snaga Bosne ...