Sir, meso i krompir jedini bh. prehrambeni proizvodi zaštićeni oznakom geografskog porijekla

Preporučujemo

Predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Visočku pečenicu”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir” danas su u Mostaru dodijeljena rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla.

Nakon što je ispunio propisane uvjete “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla. To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije, što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i stjecanje odgovarajuće oznake podrijetla i zemljopisnog podrijetla i na razini Evropske unije.

- -

Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom.

Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Oznake porijekla i geografskog porijekla također doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i podizanju kvalitete proizvoda. Ovakav način zaštite prehrambenih proizvoda ima veliki značaj i za područje s kojeg proizvod potječe, jer doprinosi ruralnom razvoju, osobito udaljenijih i dislociranih područja.

Dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo što su prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama Europske unije.

“Registracijom oznaka ovim tradicionalnim proizvodima omogućena je promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim geografskim porijeklom i dugogodišnjim umijećem koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Na ovaj način omogućuje se potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati imati i posebne oznake, a proizvođačima će ove proizvode moći bolje plasirati”, izjavio je Hajrić.

- -

Na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojeg dolaze. Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bosanskohercegovačka proizvoda.

Izvor: Klix/Index.ba

Najnovije

Sarajevo: Nestao muškarac (75), posljednji put viđen na Vratniku

Gorske službe spašavanja Trebević i Novi Grad Sarajevo pokrenule su potragu za Fuadom Hadžihasanagićem (75) iz Sarajeva. Kako je saopćeno,...