Širom Turske obilježavanje 95. rođendana Republike

17

Nizom manifestacija u Turskoj se danas obilježava 95. rođendan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima u ambasadama te zemlje u svijetu.

Povodom Dana Republike i 95. godišnjica osnivanja savremene turske države, predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan čestitao je nacionalni praznik svim državljanima i prijateljima.

“Ostvarenjem vizije razvoja za 2023. godinu ćemo krunisati veliki put koji je naš narod prešao od Seldžuka, preko Osmanlija do osnivanja mlade Republike Turske. Vizijama za 2053. i 2071. godinu ćemo sve to podići na još veći nivo”, poručio je Erdogan.

Ističući kako je svaki uspjeh Turske važan za cijelo čovječanstvo, a posebno za sve obespravljene i ugnjetavane koji polažu nadu u Tursku.

“Nikada nećemo odustati od svojih časnih stavova i nećemo dozvoliti da nas na tom putu ometu bilo kakve prepreke, sabotaže i igre. Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom i vječnom”, poručio je Erdogan.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...