Situacija eskalira: Zvizdić se napokon sjetio sazvati sastanak, Dodik prijeti da će vraćati migrante iz RS u FBiH

85

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je u ponedjeljak,14. maja  sastanak Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, u vezi sa migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da za narednu sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uz Informaciju o ilegalnim migrantima koji borave u Bosni i Hercegovini, dostavi i Prijedlog odluke o formiranju privremenog operativnog štaba za migrante koji borave u Bosni i Hercegovini u koji će biti uključeni predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Granične policije Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i drugih nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić očekuje realizaciju navedenog zaključka do održavanja sastanka zakazanog za ponedjeljak,14.5.2018.godine,kao i da u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, učestvuju svi nivoi vlasti jer je to zadatak i obaveza čitave društvene zajednice, saopšteno je iz Zvizdićevog kabineta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra apsolutno neprihvatljivim da Vijeće ministara ili bilo koja zajednička institucija u BiH predlaže ili donosi odluku o smještaju migranata na teritoriji manjeg bh. entiteta.

“Mi nećemo dozvoliti da na prostoru Zalužana kod Banjaluke ili kod Kalinovika, ili u bilo kom drugom mjestu ili objektu u Republici Srpskoj budu smješteni migranati. U naše ime ne može niko donositi odluku o tome”, poručio je predsjednik RS-a u izjavi Srni na pitanje da prokomentariše pozive iz FBiH upućene zajedničkim institucijama u BiH da što prije odrede lokacije vojnih kasarni u BiH u koje mogu da budu smješteni migranti.

On je naglasio da će tražiti od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da sve migrante koje zateknu na teritoriji RS-a sprovedu u FBiH gdje su i do sada primali lica za koja je dokazano da pripadaju migrantskom talasu.

(Index.ba)