Skaka: Bistričku stanicu vraćamo građanima Sarajeva

28

Stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraćen je građanima Sarajeva.

Grad Sarajevo je okončao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.

U okviru ovih aktivnosti, Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu.

Staru Bistričku stanicu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine vratili smo građanima Sarajeva. Riješili smo…

Gepostet von Abdulah Skaka am Freitag, 18. Oktober 2019

 

„Ovaj projekt ima tri vrlo važne dimenzije, kulturnu, socijalnu i razvojnu. Obnovom i čuvanjem ove stanice branimo našu baštinu, sjećanja generacija i vrijednu tradiciju. Zatim, riješavamo stambeno pitanje za sedam porodica. Vidjeli ste u kakvim su uvjetima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekt. I na koncu, razvojni aspekt. Obnovljena Bistrička stanica će biti snažan doprinos kao turistička atrakcija i multifunkcionalni objekt koji će biti u potpunosti samoodrživ“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Prema njegovim riječima, sve investicije u Bistričku stanicu su realizirane i bit će realizirane na bazi jasnog plana kako bi i ovaj projekt, kao i ostali koje realizira ova gradska administracija, bili u potpunosti ekonomski opravdani i uspješni.

„U budžetu za 2020. godinu ćemo planirati sredstva za obnovu ovog spomenika i davanje njegove konačne namjene, smještaja muzeja koji će govoriti o dugoj željezničkoj tradiciji u Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu. Projekat realizujemo iz dobiti JP Sarajevo d.o.o., koji je ostvaren u 2018. godini“, istakao je Skaka.

Gradonačelnik Skaka se posebno zahvalio Gradskom vijeću Grada Sarajeva na podršci za ovaj projekt, te Pravobranilaštvu Grada Sarajeva koje je vodilo kompliciran imovinsko-pravni postupak.