Skaka: Projekt „Sarajevo bez mina 2020“ donosi dobrobit i podstiče ekonomski razvoj

21

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas u Vijećnici sa direktorom Marshall Legacy Institute iz Washingtona Perry Baltimorom i direktorom ITF-a ambasadorom Tomažem Lovrenčičem o provođenju projekta oslobađanja minski sumnjive površine „Sarajevo bez mina 2020“.

Projekt je promoviran 4. aprila 2019. u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, na Međunarodni dan borbe protiv mina, a finansira ga Vlada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno State department. Sastanku je prisustvovao i Nermin Hadžimujagić, direktor Udruženja Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC).

Partneri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom projekta ukazujući na njegov dalekosežni značaj. Gradonačelnik Skaka izrazio je zahvalnost Vladi SAD kao donatoru projekta kojim će se osloboditi preko osam miliona kvadratnih metara površine od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, te omogućiti siguran život za sve stanovnike i posjetioce grada Sarajeva i šire regije.

Očekujemo da će dovršetak ovog projekta u septembru naredne godine poslati snažnu i pozitivnu poruku iz Sarajeva i iz naše zemlje, te da će donijeti dobrobit i podstaći ekonomski razvoj. Zahvalni smo narodu i vladi Sjedinjenih Američkih Država što su prepoznali važnost projekta i uspostavili čvrst parnerski odnos sa glavnim gradom BiH – rekao je gradonačelnik Skaka.

Projektom „Sarajevo bez mina 2020“ koji je najveći pojedinačan projekt deminiranja finansiran od strane SAD u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini, obuhvaćeno je pet općina u sarajevskoj regiji u kojima je preostalo minski sumnjivo područje, a to su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Istočna Ilidža i Novi Grad.