Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uslove

17

Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uvjete boravka za milione djece koja su izložena različitim rizicima po zdravlje i život, prenosi Anadolija.

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fondacije Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavili su izvještaj u kojem se navodi kako se blizu 900 miliona djece u školama suočava s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta.

Predstavnik WHO-a i vođa projekta Rick Johnston upozorio je da kvalalitetan obrazovni program mora uključivati i adekvatne uvjete boravka djece u školama.

On također, upozorava kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt.

Skoro trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, U izvještaju se još navodi i kako skoro 20 posto škola uopće nema pitku vodu. Nešto više od trećine škola nema odgovarajuće sanitarne čvorove, a svaka peta osnovna i svaka osma srednja škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Svaka druga škola na svijetu nema odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za sprečavanje širenja infekcija i bolesti. Najgora situacija je u Subsaharskoj Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

“S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge”, poručio je Johnston.

Vezani članci

AA u posjedu novih fotografija o ubistvu novinara ... Anadolu Agency (AA) došla je u posjed novih fotografija o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, a na njima se mogu vidjeti pripadnici 15-čla...
Turska: Nećak Fetullaha Gulena osuđen zbog članstv... Nećak vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena osuđen je u Turskoj na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina i šest mjeseci, javlja An...
Cavusoglu: FBI pokrenuo operacije protiv FETO-a u ... Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako je američki FBI pokrenuo operacije protiv terorističke organizacije FETO u 15 ...
Trump je Erdoganu rekao da rade na pitanju izručen... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog l...