SKUP U BERLINU Zvizdić o crtanju novih granica: Merkel i Macron će pomoći da se nadvlada balkanski politički avanturizam

155

Ideja o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, koja se u javnosti doživljava i kao začetak crtanja novih granica na Balkanu, naredne bi sedmice mogla doživjeti svoj krah. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je najglasniji protivnik te ideje, okupit će, skupa sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, 29. aprila u Berlinu predsjednike i premijere zemalja Zapadnog Balkana.

Sudeći prema dosadašnjim najavama, ali i samoj listi učesnika, fokus konferencije u Berlinu bit će odnosi Srbije i Kosova, a u pripremi je, navodno, dokument kojim se isključuje mogućnost razmjene teritorija između ove dvije države. To je značajno i za BiH, uzimajući u obzir postojanje ideja prema kojim bi se promjena granice između Srbije i Kosova iskoristila i za destabiliziranje naše zemlje, odnosno za pokušaj secesije entiteta RS.

BiH će u Berlinu predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. On je u razgovoru za Faktor uoči predstojeće konferencije u Berlinu izjavio da nikada i nigdje razmjena teritorija po etničkom principu nije dovela do održivog političkog rješenja i trajne stabilnosti.

– Naprotiv, takvi opasni eksperimenti su uvijek u suprotnosti sa načelima međunarodnog prava, negiraju historijska iskustva i pouke, predstavljaju “ad hoc” rješenja koja u pravilu imaju dugoročne posljedice i redovno dovode do opasnog povećanja tenzija. Istovremeno je riječ o vrlo zabrinjavajućoj poruci koju čitavom regionu, kao i svim demokratskim društvima zasnovanim na slobodi, jednakosti i solidarnosti, šalju zagovornici ideje o razmjeni teritorija na etničkom principu, jer ista podriva temelje integriteta i negira mogućnost egzistencije multietničnih društava, odnosno višenacionalnih država kakva je BiH već stoljećima. To je više nego opasan i rigidan pristup koji je baziran na prevaziđenim, destabilizirajućim i razarajućim elementima ksenofobije i rasizma – kazao je Zvizdić.

Pandorina kutija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH s tim u vezi ističe da je BiH historijska, politička i kulturna činjenica, stoljećima čuvana i sačuvana, bez obzira na brojne nasrtaje na njenu višeslojnost i opstojnost.

– Zato sam siguran da ideja etničke razmjene teritorija neće dobiti podršku, jer bi to značilo otvaranje “Pandorine kutije” sa nesagledivim posljedicama za čitav region zapadnog Balkana – dodaje Zvizdić.

Naglašava Zvizdić da se ne želi miješati u unutarnja pitanja drugih država, ali da želi miran i stabilan region te u njemu sigurnu i ekonomski prosperitetnu BiH, sa nedodirljivim i punim kapacitetom njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta.

– Zato je politika saradnje i zajedničkog djelovanja baziranog na poštivanju univerzalnog načela nepovredivosti međunarodno priznatih granica, a u cilju općeg dobra, jedini ispravan model za stavljanje u funkciju razvojnog i stabilizacijskog potencijala BiH, ali i čitavog regiona. Mislim da će u konačnici balkanski politički avanturizam i potreba za “trijumfom nad drugim” bez adekvatnih argumenata i vizije, biti nadvladani jakim argumentima, prijateljskim sugestijama, praktičnim odlukama baziranim na vladavini prava, kao i znanjem i iskustvom kancelarke Merkel i predsjednika Macrona. Jer, razmjenu teritorija na etničkom principu na “brdovitom Balkanu” mogu zagovarati i podržavati samo oni koji ne poznaju historiju Balkana, ili ne razumiju zlokobne namjere onih koji to žele, ili oni kojima je svejedno šta takva ideja može prouzrokovati – tvrdi Zvizdić.

Angela Merkel i Emmanuel Macron, smatra Zvizdić, ne pripadaju tim kategorijama već se radi o, kako je kazao, liderima zemalja koji su dokazani prijatelji BiH i čitavog regiona, orijentirani ka miru, sigurnosti, ekonomskom napretku i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana,

– Ako to znamo, i ako uz to imamo prijateljsku podršku i nepromjenjivu politiku Amerike kada je u pitanju cjelovitost i integritet BiH, onda, gledano iz naše perspektive, možemo biti optimisti da će procesi ići u pravcu rješenja koja će garantirati mir i stabilnost u regionu, što je i proklamovani cilj svih država na Zapadnom Balkanu – tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ohrabrujuće poruke Merkel

Zvizdić smatra da su zvaničnici EU-a i njenih najmoćnijih članica svjesni eventualnih posljedica promjene granica po regionalnu stabilnost jer znaju da svaka hegemonija generalizira nacionalizam i rasizam. Cilj je, dodaje, suprotan, a to je stvaranje uspješnih i prosperitetnih država, sposobnih da provedu reforme i usvoje pravnu stečevinu EU-a, u kojima će se propagirati i poštovati demokratski standardi, ljudska prava, političke i vjerske slobode, kao i pravo svakoga pojedinca na slobodu i dostojanstven život.

– Dakle, nije cilj države na Balkanu pretvarati u jednonacionalne torove sa ksenofobičnim stanovnicima, nego u prosperitetna društva jednakih šansi – smatra Zvizdić.

Kao potvrdu svog stava, izdvaja nedvosmislene poruke kancelarke Merkel, prema kojima je isključena mogućnost promjena granica, a arhitektura Zapadnog Balkana je završena.

– Mislim da su to svi dobro razumjeli, iako to kroz dnevnopolitičko ponašanje još uvijek ne pokazuju. Ali, procesi idu u pravcu poštivanja međunarodnih pravnih normi, a ne mitoških mantri utemeljenih na kvaziargumentuma – kazao je Zvizdić za Faktor.

Vodeći evropski lideri su, tvrdi, odlično informirati o prošlosti i sadašnjosti Zapadnog Balkana, o istinskoj opredijeljenosti političara na Balkanu za evropski put, vidljivom i “nevidljivom” koketiranju sa drugim regionalnim silama koje pokušavaju ostvariti utjecaj u našem regionu, kao i o javnim i tajnim ciljevima i namjerama aktuelnih balkanskih politika i političara.

– Tako da su svjesni da bi upravo ti i takvi političari, posebno oni koji su već prepoznatljivi po “agresivnijem” djelovanju i radikalnijim izjavama, počeli posmatrati etničku razmjenu teritorija kao “dozvolu” za rušenje načela nepovredivosti integriteta država regiona. A to je najopasnija tendencija. I zato takve namjere, zbog dugoročnog mira i evropske perspektive Zapadnog Balkana, trebaju biti sasječene u korijenu, kako bi se svi mogli okrenuti daljoj ekonomskoj i društvenoj saradnji, procesima izgradnje povjerenja i pomirenja, stvarajući ambijent mladim ljudima da ostanu živjeti u svojim državama – zaključuje Zvizdić.

Pitanje BiH

Pažnja aktera berlinske konferencije će, pored odnosa Kosova i Srbije, biti posvećena i BiH, a prisutnima će se obratiti i Zvizić, koji će u svom izlaganju, kako nam je kazao, iskazati punu podršku ideji i vidljivim rezultatima “Berlinske inicijative”, koju je, smatra on, neophodno nastaviti usklađujući je sa potrebama daljeg povezivanja regiona, posebno u oblasti izgradnje transportne, energetske i digitalne infrastrukture, kao i jače ekonomske saradnje i nesmetanog protoka roba, ljudi i investicija.

– Govorit ću o činjenici da je BiH ispunila sve dosadašnje uvjete, uključujući i odgovore na Upitnik Evropske komisije, u obimu identičnom zemljama u našem regionu, što bi trebalo biti dovoljno za dobijanje kandidatskog statusa kao jednog od važnih koraka na putu BiH ka EU – izjavio je Zvizdić.

Konferencija u Berlinu poslužit će i kao prilika za isticanje pitanja ratifikacije, odnosno postizanja ugovora o međunarodno priznatim granicama sa Hrvatskom i Srbijom.

– Regionalna saradnja je pravna obaveza iz SPP-a, koja je posebno naglašena i u “Strategiji proširenja EU do 2025.”, u kojoj se od zemalja Zapadnog Balkana traži da se riješe sva bilateralna pitanja, dok bi u slučaju BiH, Hrvatske i Srbije to imalo i dodatnu vrijednost i predstavljalo bi dobrosusjedsku i nedvosmislenu poruku uzajamnog poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i značajno unaprijedilo procese izgradnje međusobnog povjerenja i pomirenja. Dobar primjer sa pozitivnim rezultatima na koji se treba ugledati, jeste odnos BiH i Crne Gore – zaključuje Zvizdić, objavio je Faktor.