Skupština KS usvojila Nacrt budžeta koji je uradila prethodna Vlada na čelu sa Ademom Zoljom

76

Skupština KS usvojila je na današnjoj hitnoj sjednici koja je počela u kasnim poslijepodnevnim Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu, a koji je danas u proceduru uputila novoimenovana Vlada KS. Nacrt Budžeta u iznosu većem od 928 miliona KM je usvojen sa 22 glasa “za”, dok devet zastupnika nije glasalo. Javna rasprava trajat će 15 dana. Riječ je o Nacrtu Budžeta KS koji je već dva puta prethodni premijer Adem Zolj povukao sa Skupštine KS. Nova vlast će tokom javne rasprave predložiti brojne izmjene te ga takvog i usvojiti do kraja januara.

Također su usvojene odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Javne ustanove za zapošljavanje KS za period prva tri mjeseca naredne godine.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je zastupnicima da u pozivu za sjednicu piše da je materijal na internet-stranici Skupštine. On je pojasnio hitnost usvajanja Nacrta kako bi bilo dovoljno vremena za javnu raspravu, te usvajanje do kraja januara. Danas je donesena odluka o privremenom finansiranju KS za period od 1. januara do 31. marta 2019. godine.

Sa 22 glasa usvojen je dnevni red dok deset zastupnika nije glasalo, objavila je Patria.