Slijediti primjer Travnika: Širom BiH može zaživjeti ideja o restoranima ”dobre volje“

Preporučujemo

Restoran “Dobre volje“ u Travniku otvoren je uz podršku humanitarne organizacije Pomozi.ba i porodice Fulurija, a dnevno bude podijeljeno gotovo 200 obroka socijalno ugroženima.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se suočava sa sve većim odlaskom mladih ljudi, nezaposlenošću, nizom kriza, ali i ona čiji ljudi pokušavaju sačuvati dostojanstvo socijalno ugroženih i korisnika javnih kuhinja, kojih je mnogo. A, da bi se sačuvalo nečije dostojanstvo, potrebna je dobra volja, spremnost na rad, empatija….

- -

Upravo požrtvovanost, suosjećanje i briga o drugima su duh koji je moguće osjetiti u restoranu ”Dobre volje” u Travniku, koji je uz podršku humanitarne organizacije Pomozi.ba otvoren sredinom oktobra. Objekat se nalazi na mjestu gdje je donedavno bio restoran ”Šeher”, a vlasnici, porodica Fulurija, odlučili su se na njegovo zatvaranje kako bi zajedno s organizacijom krenuli u ovu humanu misiju.

– Oni koji su u potrebi nastoje o tome ne govoriti javno –

Amir Fulurija u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako se ideja o pokretanju projekta restorana ”Dobre volje” javila prilikom razgovora s osnivačem humanitarne organizacije Pomozi.ba Elvirom Karalićem.

Pojasnio je kako je Karalić tada izrazio želju da u skorijem periodu bude pokrenut jedan ovakav restoran i priča.

- -

Fulurija je, prisjeća se, dok je bio vanjski saradnik organizacije, imao grupu ljudi kojima je pružao pomoć, što radi i danas.

”U tom momentu se rodila ideja i moja želja da nastavim da pomažem ljudima. Ponudio sam da ustupim svoj restoran, sa svom pratećom opremom i sebe i porodicu, da budemo ti koji će nastaviti dalje da rade samo humanitarne projekte“, rekao je Fulurija.

Pojasnio je kako ljudi koji su u potrebi, nerado o tome javno govore, iako im je pomoć neophodna.

– Javna kuhinja u kojoj je fokus na očuvanju dostojanstva korisnika –

Restoran ”Dobre volje“ jeste javna kuhinja, ali ona u kojoj nema redova i bijelih kantica, a fokus osnivača bio je očuvati dostojanstvo korisnika.

Korisnici su oni koji imaju status socijalno ugroženih, koji je regulisao Centar za socijalni rad.

Korisnici imaju priliku sjediti u moderno opremljenom ugostiteljskom objektu i dobiti kvalitetnu hranu, koju inače ne bi mogli priuštiti.

To je mjesto gdje se mali tim uz pomoć humanitarne organizacije Pomozi.ba i svih dobrih ljudi u zemlji i inostranstvu svakodnevno brine da brojni pojedinci, ali i porodice, dobiju kvalitetan obrok. Taj mali tim na čelu s Amirom, ne zaboravlja ni bolesne, stare ni iznemogle koji ne mogu doći u restoran, nego im je potrebno donijeti hranu na kućni prag.

Dnevno podijele oko 170 obroka, odnosno u restoranu 110, a 60 bude otpremljeno na vrata socijalno ugroženima, ali i bolesnima, starima i iznemoglima.

Pored hrane, Amir im donosi i druge potrepštine, ali prije svega, toplu riječ, brigu i podršku, jer je i sam, kako je kazao u razgovoru za AA, prošao mnogo toga u životu i zna kako je kad se nema.

Zna kako je raditi od zore do mraka da bi prehranio porodicu. Zbog toga, prepustiti ove ljude samim sebi, nije opcija. Obilazi ih redovno, nakon što se završi podjela obroka u restoranu.

Ugostiteljstvom se bavio dugi niz godina, pa mu je stečeno iskustvo pomoglo da razumije kako je za sreću potrebno malo i kako je za nju često dovoljan osmijeh onoga kojem ste pomogli.

– Poziv ljudima dobre volje da pruže podršku –

Pozvao je sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije da pruže podršku timu i organizaciji kako bi je oni pružili drugima.

Fulurija smatra da bi restorani “dobre volje” mogli zaživjeti i u ostalim dijelovima zemlje, te je kazao da već rade na tome.

”Najveći problem su ljudi, organizacija svega toga. Za ovakve projekte treba da budu ljudi od povjerenja. Ljudi koji će biti tu u svakom momentu, da im nije teško pružiti neku od usluga ljudima koji su u potrebi“, rekao je Fulurija.

Podsjetio je kako je prioritet pružiti svaki oblik pomoći onima kojima je neophodna, bilo da je riječ o higijensko-prehrambenom paketu, namještaju, bijeloj tehnici…

”Mi, sve što dobijemo, nastojimo proslijediti tim ljudima kojima su te stvari potrebne“, kazao je Fulurija podsjećajući na činjenicu da organizacija sve projekte radi transparentno i nastoji opravdati ukazano povjerenje.

Podršku ovom projektu pružili su brojni Travničani, ali i drugi ljudi dobrog srca iz svih dijelova zemlje i inostranstva. Oni koji žele pomoći u odvijanju ovog humanitarnog projekta mogu to učiniti pozivom na humanitarni broj 17001, donacijom namirnica, higijenskim potrepštinama ili uplatiti na račun organizacije Pomozi.ba.

Priloge je moguće i ostaviti u restoranu ”Dobre volje“ u Travniku i prostorijama Pomozi.ba u Sarajevu.

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...