Slovenija vs Hrvatska: Ko koga špijunira i zašto?

39

Na hitnoj sjednici slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost raspravljalo se o pokušaju Hrvatske da spriječi slovenačke medije da izvještavaju o aktivnostima hrvatskih obavještajnih službi u Sloveniji.

Nakon sastanka saopšteno je da Slovenija očekuje od Hrvatske da se u budućnosti uzdrži od aktivnosti koje su u suprotnosti sa vrijednostima EU.

Sjednicu Savjeta sazvao je slovenački premijer Marjan Šarec, a prisustvovali su predsjednik Borut Pahor, predsjednik Skupštine Dejan Židan i poslanik Franc Breznik iz najveće opozicione partije Slovenačke demokrate stranke (SDS) Janeza Janše, kao i šef slovenačke obavještajne službe SOVA.

Nakon sjednice slovenačkog Savjeta Breznik je jedini izjavio da se na njoj niije čulo ništa više nego što se već moglo čuti u medijima.

“Mi nemamo dokaze”, rekao je on.

Vijest o sjednici uslijedila je nakon što je ministar spoljnih poslova Miro Cerar saopštio da je hrvatski ambasador u Ljubljani Boris Grigić pozvan na razgovor.

Slovenačka POP televizija objavila je u ponedjeljak da je hrvatska vlada pokušala svojim kanalima da spriječi emuitovanje njihovog priloga da hrvatska obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja telefonskih razgovora između slovenačkog sudije u arbitražnom postupku o granici i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik u julu 2015. godine, kako bi diskreditovala proces arbitraže.

POP TV je navela i da je jedan od najuticajnijih hrvatskih medija i dobar prijatelj hrvatskih političara pokušao da spriječi i ili čak podmiti direktora strane multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na tu televiziju.

Navedeno je da je taj visoko rangirani medijski zvaničnik Ivan Tolj (51), inače franjevački sveštenik sa velikim uticajem na hrvatske medije.

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da politika njegove vlade nije da utiče na informacije u slovenačkim medijima.

“Hrvatska vlada nema ni mogućnosti niti ambiciju, niti je naša politika da utiče na bilo kakve objave u slovenačkim medijima”, rekao je Plenković i dodao

U odnosima Hrvatske i Slovenije nema “velike drame”

On je to rekao novinarima nakon završenog sastanka lidera EU u Briselu i potvrdio da je na marginama tog sastanka razgovarao sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom i dodao da bi volio da dvije zemlje sjednu za sto i riješe probleme, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, arbitražni postupak je nepovratno kompromitovan zbog ponašanja slovenačke strane i dodao da Hrvatska želi da razvija dobre odnose sa Slovenijom i da riješi to pitanje