Slučaj “Khashoggi“: Turski i saudijski istražitelji napustili saudijski konzulat u Istanbulu

19
Foto: AA

 Radna grupa sastavljena od turskih i saudijskih stručnjaka napustila je kompleks konzulata Saudijske Arabije u kojem je tokom protekle noći vršila istragu o slučaju nestanka novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske i saudijske delegacije sastavljene od državnih tužilaca, forenzičara i drugih eksperata odvojeno su napustile kompleks konzulata i nisu se obraćale brojnim medijskim ekipama koje već danima pomno prate slučaj.

Tokom noći u kompleks konzulata na stražnji ulaz su ušla i dva vozila istanbulske komunalne službe. Vozila su u pratnji policije potom napustila kompleks, a novinar AA javlja da su uzeti uzorci tla iz dvorišta konzulata.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je otvoreno zaprijetio Saudijskoj Arabiji da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako se ispostave tačnim tvrdnje da je novinar ubijen u kompleksu konzulata.

S druge strane, vlada Saudijske Arabije jučer je poručila da se oštro protivi i da će odgovoriti na sve prijetnje i pokušaje nametanja ekonomskih sankcija zbog slučaja nestanka novinara.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...