Odmotava se klupko u slučaju “Memić”: Ko je to toliko moćan, koga su se bojali i koga je Alisa prepoznala?

12188

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebao biti održan nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića. Vještak mašinske struke Jasmin Bijedić nije uspio izvršiti vještačenje zbog problema sa pribavljanjem dokumentacije i CD-ova sa snimcima, a o čemu je Sudsko vijeće upoznao advokat optuženih Rusmir Karkin.

Alisa Mutap

Karkin je tražio i da Sud dozvoli saslušanje Alise Mutap zbog novih okolnosti i saznanja, što je sudija Igor Todorović odbio uz objašnjenje da je „pratila tok suđenja“. I raniji prijedlog odbrane da se Mutap pozove kao svjedok je odbijen.

Karkin je također Sudu ali i Tužilaštvu KS dostavio podnesak za dostavljanje 200 dokaza koji su taksativno pobrojani, a koje je Tužilaštvo do sada krilo pa čak i tvrdilo da ne postoje.

Sudija Igor Todorović kazao je da „se nalaže Tužilaštvu KS da postupi po podnesku odbrane optuženih te da odbrani stave na raspolaganje tražene dokaze.“

Opunomoćnik porodice Memić advokat Ifet Feraget kazao je za Index.ba da je od ranije poznato da je Alisa Mutap saslušana 10.02.2016. godine.

“Branilac optuženih je u početku izvršio uvid u predmet i označio pojedine dokaze. Od tih dokaza nešto mu je dostavljeno. Jučer ili ove sedmice su mu dostavljeni preostali dokazi koje je Tužilaštvo pripremilo još ljetos kako rekoše tužioci, međutim, suština je u tome što se krije još preko 200 dokaza koji su taksativno navedeni u zahtjevu branioca. Sada tu dolazimo do suštine problema, stvar je zakonski riješena na potpuno pravičan način tako što je propisano da su advokat odbrane i optuženi, kao i tužilac dvije potpuno jednake stranke pred sudom”, rekao nam je Ifet Feraget.

Zakon propisuje da je tužilac dužan, bez da advokat traži bilo kakav dokaz da utvrđuje i one činjenice koje idu u korist optuženih.

“Sad se vraćamo na izjavu Alise Mutap za kojuje branilac danas rekao da je dobio. Nakon skoro dvije godine advokatu odbrane se dostavlja izjava jedinog svjedoka samog događaja. Ja i gospodin Muriz smo u toku sa sadržajem te izjave, dobili smo podatke, jer i u Tužilaštvu i u MUP-u kantona postoje ljudi koji se drže zakona, ali nažalost postoje i oni koji su skloni onim stvarima. Ovdje je očigledno da se radi o montaži“, rekao je Feraget i dodao:

Ifet Feraget, Opunomoćnik porodice Memić

“Alisin otac je svojevremeno obavijestio MUP kantona da je Alisa Mutap sa slike prepoznala jednog od napadača. Ja sam apelaciju Ustavnom sudu pisao iz razloga, ne što sam mislio da će Ustavni sud presjeći ovu stvar, iako bi Ustavni sud presjekao i Tužilaštvo dostavilo sve dokaze, međutim, ni Ustavnom sudu nije dostavljeno ovih 200 dokaza. Ustavni sud je dezavuisan. Alisin otac, Zijad Mutap je obavijestio MUP KS da je njegova kćerka prepoznala napadača sa slike. Nama Tužilaštvo KS nikada nije dostavilo tu izjavu , a u spisu Ustavnog suda sam našao ono što stoji u ovoj izjavi od 10.02.2016. godine i tu izjavu je Alisa dala Hasanu Dupovcu. U toj izjavi ona kaže da je njih neko napao ko je bio sakriven iza drveta, a onda koristi na kraju formulaciju gdje kaže, ‘ne isključuje mogućnost da nas je udario auto’. Meni je to bilo vrlo simptomatično jer su to dvije dijametralno suprotne mogućnosti događaja. Ako vas je neko napao sakriven iza drveta, pa udario ne znam na koji način prvo vas pa onda Dženana ili obrnuto, kako je moguće da ne isključujete saobraćaj ako u toj izjavi ona sama kaže ‘nismo čuli zvuk motora, nismo vidjeli nikakva svjetla, nas je neko napao ko je bio sakriven’, tako da vrlo je bitno u budućnosti ispitati kako je došlo do ove formulacije”, kaže za Index Ifet Feraget.

“Tužilac je bio sam dužan da ovu izjavu provjeri i da vidi kako je moguće da jedini svjedok kaže da ih je neko napao. Kako je moguće da je ona sa slike nekog prepoznala i kako je moguće da njen otac traži od MUP-a zaštitu za svoju kćerku, pa da istraga ode svjesno potpuno u drugom smjeru, da se utvrđuje da se radi o saobraćaju. Ovdje se radi o teškim zloupotrebama od strane Tužiulaštva, sudija je danas popravio svoju grešku, to je bilo kršenje zakona od strane suda kada nije dozvolio, a evo danas je ispravio tu grešku i naložio je Tužilaštvu, a to je trebalo da se desi mnogo ranije, da odbrani dostavi taksativno navedenih 200 dokaza”, otvoren je Ifet Feraget koji očekuje da će sada stvari krenuti malo brže i da će svi oni koji su na bilo koji način uključeni u ovo snositi posljedice.

“Ovo je očigledno bila montaža od početka, pa da vidimo koje to toliko moćan, koga su se bojali, koga je Alisa prepoznala, tako da se nadam da ćemo u nastavku dobiti odgovore na ta pitanja”, kaže Ifet Feraget

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, iako vidno uzbuđen, uspio je da kratko da izjavu povodom današnjeg ročišta.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića

“Nakon dvije godine čekanja konačano i ovo dođe na red. To se trebalo desiti 24. oktobra 2016. kada je krenulo suđenje, međutim, evo konačno doći ćemo valjda do tih dokaza i sve će biti jasno kome je u interesu da se skriva ubistvo. I ja sam danas uzbuđen, ne vjerujem sam sebi. Ja iskreno očekujem da se počne odmotavati više, krajnje je vrijeme. Vidjeti ćemo kako koja izjava dolazi, šta je radila policija, šta je radilo tužilaštvo. Ja sam imao dosta tih dokaza, ukazivao na to, ali to je teško bilo pored ovakvog Tužilaštva. Ako u jednoj izjavi otac Alise Mutap kaže da je Alisa prepoznala jedog od napadača, ne znam zašto je Tužilaštvo išlo sa saobraćajnom nesrećom. Alisa je prepoznala jednog od napadača, a oni i dalje idu sa saobraćajnom nesrećom. Danas sam baš kao izgubljen, ne mogu da vjerujem, a konačno će valjda krenuti. Ja im od početka govorim da neću stati i doći će vrijeme kada će se saznati sve”, rekao je Muriz Memić za Index.ba.

“Plakali smo od sreće… dokle je došlo, da se ovome radujemo, ali ovo smo čekali evo dvije godine”, prokomentarisala je Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića.

Za naredno ročište koje je zakazano za 29. januar bit će pozvani svjedoci Nermin Halilović, Elvedin Boja i Senad Mešić, uposlenici MUP KS.

(Merima Druškić)