Softić uputio pismo u Skupštinu Srbije: Vašu šutnju shvatit ću kao odobravanje stava Vjerice Radete

32
Foto: NAP

Povodom iznesenih stavova potpredsjednice Narodne skupštine R Srbije Vjerice Radete predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić uputio je otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković piše NAP.

Sadržaj otvorenog pisma prenosimo u cjelosti:

“Gospođo Gojković,

Pišem vam u povratku sa dženaze rahmetli Hatidži Mehmedović. Znate o kome je riječ. Znate šta joj se dogodilo. Znate i ko je to učinio i zbog čega. Vjerujem da znate i zašto vam pišem jer ste na čelu institucije čija je potpredsjednica Vjerica Radeta, o rahmetli Hatidži Mehmedović i članovima njene porodice, ubijenim u srebreničkom genocidu, iznijela stav koji po dubini mržnje i želji da se trivijaliziraju počinjeni zločini, odavno nije zabilježen. Vjerujem da je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije svojom manifestacijom mržnje zatekla čak i Milorada Dodika i njegove saradnike u liku Rajka Vasića, čije ste varijacije na istu temu prethodno takođe prešutjeli. A šutnja je gospođo Gojković najčešće čin odobravanja učinjenoga. Ovoga puta ne možete i ne smijete šutjeti. Pozivam vas da zaštite dignitet Narodne skupštine Republike Srbije i da se; pod jedan: javno ogradite od izjave potpredsjednice Radeta, i što je daleko važnije, pod dva: strogo sankcionišete ovakvo ponašanje.

U protivnom, vašu šutnju (kao i šutnju predsjednice Vlade i predsjednika Republike Srbije) shvatit ću kao odobravanje izrečenog stava. Ako srbijanski državni vrh ostane nijem na ovakve izjave svojih visokih funkcionera, kakva je to zapravo poruka Bosni i Hercegovini i Bošnjacima? U kontekstu koje zajedničke (evropske) budućnosti je to prihvatljivo? Očekujem da se o mojem pozivu izjasnite u najkraćem roku.”, navodi se u otvorenom pismu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Safeta Softića.