Španska laboratorija potvrdila: 340.000 testova koji su stigli iz Kine nisu tačni

596

Brzi testovi za koronavirus koji su stigli u Španiju iz Kine ne funkcionišu dobro, javljaju španski mediji.

Kako navodi “El Pais”, ovo je potvrdilo nekoliko laboratorija za mikrobiologiju kada su uradili analize koristeći opremu koja im je došla iz Kine.

Ne detektujemo toliko pozitivnih slučajeva – rekao je izvor španskog lista koji je želio da ostane anoniman.

Brze testove napravila je kineska kompanija “Bioeasy” sa sjedištem u Šenženu. Prema pisanju medija, ovi testovi imaju osjetljivost od 30 posto, a trebalo bi da imaju više od 80 posto kako bi nalazi bili ispravni.

Jedan od mikrobiologa koji je proučavao testove rekao je: “Sa tom vrijednošću nema smisla koristiti ove testove.”

Brzi testovi nalikuju onima za trudnoću. Pošto se uzme uzorak od pacijenta, on se ostavlja u ketridž koji daje rezultat da li on pozitivan, negativan ili nevalidan. Test je gotov za 10 do 15 minuta.

Dnevni list navodi da je špansko ministarstvo zdravlja krajem srijede potvrdilo nisku efikasnost testova. Ministarstvo je povuklo 340.000 testova iz upotrebe i tražilo od proizvođača da ih zamijeni.

Kao odgovor na kritike, vlasti su obećale da će ove sedmice distribuirati stotine hiljada maski i brzih testova COVID-19. Ministar zdravstva Salvador Illa najavio je u srijedu kupovinu kineskog medicinskog materijala, uključujući 500 miliona maski, 5,5 miliona testova i 950 respiratora u vrijednosti od 432 miliona eura. Vlada je saopštila da je naručila još 5,5 miliona brzih testova, ali nije poznato da li su od istog proizvođača.

Ambasada Kine u Španiji oglasila se poslije pisanja “El Paisa” i rekla da je španska vlada kupila testove od kompanije koja nema licencu.

– Nadležni u Kini ne dozvoljavaju kupovinu proizvoda od kompanije koja nema licencu, odnosno u ovom slučaju kompanija “Bioeasy” – rečeno je u kineskoj ambasadi.

(Index.ba)