Španska princeza prva članica kraljevske porodice preminula od koronavirusa

71

Princeza Maria Teresa kraljevske kuće Bourbon-Parma preminula je u Parizu u dobi od 86 godina, nakon zaraze koronavirusom, a vijest o smrti objavila je njezina porodica.

Španska princeza i rođaka kralja Filipa VI, koju su zbog svojih širokih pogleda i javnih istupa prozvali “crvenom princezom”, preminula je zbog posljedica koronavirusa. Smrt princeze Marie Terese od Bourbon-Parme objavio je njen brat, princ Sixto Enrique de Borbon, vojvoda od Aranjueza.

– Danas popodne naša sestra Maria Teresa od Borbon Parme i Borbon Busset, žrtva virusa COVID-19, umrla je u Parizu u dobi od 86 godina – napisao je. U njenu čast u petak je u Madridu organizirana misa.

Smrt princeze uslijedila je kad je kralj Felipe VI, koji je ranije ovog mjeseca testiran na koronavirus, posjetio hitnu terensku bolnicu u Madridu.

U Španiji je zabilježeno 838 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze novim koronavirusom u jednom danu, čime je ukupan broj preminulih od COVID-19 u nedjelju porastao na 6.528.

Ministarstvo zdravstva je također prijavilo skok u broju novozaraženih u odnosu na prethodni dan pa je do sada ukupno potvrđeno 78.797 slučajeva oboljenja COVID-19. Registrovano je 6.549 novih slučajeva u jednom danu. U Španiji se na odjeljenjima intenzivne njege nalazi gotovo 5.000 ljudi. Ističe se i da se preko 14.000 ljudi oporavilo.

Španija je druga najteže pogođena zemlja pandemijom koronavirusa po broju smrtnih slučajeva, iza Italije u kojoj je do jučer predvečer preminulo 10.023 ljudi.

(Faktor)