Spasite nas duhanskog dima: Udruženje PROI uputilo Otvoreno pismo Fadilu Novaliću

Preporučujemo

Udruženje PROI koje preko 17 godina radi u oblasti javnog zdravstva, iniciralo je građansku akciju slanja pisama premijeru FBIH Fadilu Novaliću, te je i njemu uputilo Otvoreno pismo povodom izjave koja se tiče Nacrta zakona o kontroli duhana, u kojem se navodi zašto je značajno i neophodno da se ovaj zakon što prije usvoji. Apelu za slanje pozivnog pisma premijeru Novaliću, poslalo je već u jednom danu, na desetine građana i organizacija, koji, kako navode, za sebe, svoju djecu i prijatelje, žele zdravo okruženje bez duhanskog dima.

Citiramo neke od pisama: “Kao građanin FBiH i otac dvoje malodobne djece, osjećam potrebu da Vas pozovem da u sklopu dužnosti koje obnašate preduzmete sve, kako bi se  usvojio Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH. Krajnje je vrijeme da zaštitimo zdravlje stanovništva, a posebno djece, i ovu oblast uredimo kao zemlje EU, kojoj težimo.”,

- -

“Spasite nas, sve nas i ako hoćete veće prinose spasite nas duhanskog dima u slastičarni da mogu djecu izvesti na kolače.”, “Ovo je civilizacijski izbor! Nadam se da ćete ga napraviti.”.

Podsjećamo da je u subotu 10. februara bila održana takozvana “sesija članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH sa premijerom Federacije BiH” na kojoj je prisustvovao i Premijer FBIH Fadil Novalić. Na događaju Novalić ističe da je “novi Nacrt posljedica tendencije suzbijanja pušenja ali da će isti izazvati kontroverze i utjecati na rad ugostiteljstva”. Također navodi da “omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda ujedno omogućava razvoj i druge vrste ekonomije, ugostiteljskog sektora”.

Trenutno Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje se nalazi u bitnoj fazi parlamentarne procedure i uskoro će biti upućena u formi Prijedloga. Duhanska industrija se koristi svim dostupnim taktikama da spriječi, modifikuje ili odgodi donošenje ovog novog i sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana u FBiH čije usvajanje ima potencijal da spasi živote i zdravlje hiljada bosanaca i hercegovca.

Ovakve tvrdnje ugrožavaju donošenje progresivnih politika za kontrolu duhana.

- -

U pismima PROI-a i građana se apeluje da premijer Novalić prepozna značaj Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji građanima pruža maksimalnu zaštitu od svih posljedica na koje utiče duhan i duhanske prerađevine, da radi u korist građana a ne duhanske industrije, te da se osigura prvenstveno zdravlje svih građana i život bez duhanskog dima u zatvorenim prostorima.

Podaci raznih istraživanja kada se radi o štetnosti duhana su poražavajući, te je zbog toga bitno što prije usvojiti Zakon, kako bi na adekvatan način zaštitili svoje građane. Podsjetimo, da su brojna ispitivanja javnog mišljenja, kao i istraživanje koje je krajem 2016. godine proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI u pet različitih gradova u FBiH pokazalo da preko 70% građana, među kojima su i pušači i nepušači podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima. Osim    toga, preko 69% ispitanika smatra da će novi Zakon osigurati zdravije okruženje, naročito kada su u pitanju osjetljive kategorije stanovništva, a preko 62% vjeruje da je novi Zakon neophodan u cilju ubrzanja procesa euroatlanskih integracija.

Izjave o tome kako ograničavanja pušenje ugrožava ugostiteljstvo su netačne i kontradiktorne sprema činjenica dokazanim brojnim međunarodnim i domaćim istraživanjima i praksama drugih zemalja. Nasuprot lažnim podacima koji duhanska industrija i njene front grupe plasiraju u javnost, stoji istina da niti u jednoj zemlji koja je uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima nije došlo do smanjenja prometa u ugostiteljstvu. Naprotiv, zabilježeni su pozitivni efekti u smislu povećanja broja gostiju i to onih koji do tada nisu dolazili u ugostiteljske upravo zbog pušenja. Takodjer naglašavamo da se ugostitelji moraju voditi i interesima svog osoblja, čije su zdravlje i život ugroženi bez ikakve mogućnosti izbora i zaštite od duhanskog dima. Smatramo da navedeno treba imati prioritet nasuprot profitnim interesima velikih kompanija koje zarađuju po cijenu narušavanja zdravlja i života naših sugrađana.

PROI poziva sve građane da se uključe u akciju i da aktivno prate sve procese usvajanja novog zakona, da ne damo šansu duhanskoj industriji za manipulaciju vlasti i građanstva,te da vlada osigura zaštitu politika javnog zdravstva u pogledu kontrole duhana od komercijalnih i drugih prekrivenih interesa duhanske industrije, kažu iz ovog Udruženja.