Spoljnotrgovinski promet RS-a premašio četiri milijarde KM

16

Spoljnotrgovinski promet u Republici Srpskoj prvi put od 2007. godine premašio je četiri  milijarde KM, a u prvom polugodištu ove godine veći je za 9,85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je danas Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Gluhaković je istakao da su se predstavnici Ministarstva u prethodnom periodu trudili da sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom stvore što bolji poslovni ambijent da se domaći proizvodi što bolje plasiraju na tržištima van granica BiH.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade RS usvojena je Informacija o spoljnotrgovinskom prometu RS za prvih šest mjeseci ove godine prema kojoj je izvoz povećan za 12 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 73 odsto.

“Smanjen je ukupni deficit za oko tri miliona KM i iznosi 680 miliona KM. Sa zemljama Evropske unije razmjena je oko 60,33 posto, a sa zemljama CEFTA-e oko 18,35 odsto, dok se ostali procenti odnose na  Rusiju, Kinu i zemlje Dalekog istoka”, kazao je Gluhaković.

Kada su u pitanju zemlje CEFTA-e, povećan je ukupan spoljnotrgovinski promet za 9,22 odsto, a ukupan uvoz za  5,91 odsto, dok je izvoz veći za 14,1 odsto.

“Sa zemljama Evropske unije razmjena je veća za 10,23 odsto, izvoz za 13,6 posto”, rekao je Gluhaković.

Prema podacima Ministarstva, bh. entitet RS najviše izvozi električnu energiju, drvo i proizvode od drveta, obuću, odjeću i namještaj dok se najviše uvoze proizvodi široke potrošnje, hrana i piće.

Vezani članci

Timovi GSS FBiH tragaju za nestalim migrantima na ... Timovi Gorske službe spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) u Bihaću od sinoć provode akciju traženja nakon što su primili poziv da se g...
Nekoliko hiljada ljudi na dženazi: Krajina se opro... U Cazinu ispred džamije Brezova kosa danas je klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenoj djeci, sedmogodišnjem Ahmiru, petogodišnjoj Neili i dvogodišnj...
Na dnevnom redu Kolegija: Državni zastupnici podni... Za utorak je najavljena prva sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će biti razmatrano više tačaka...
Općine Konjic i Jablanica proglasile stanje prirod... Općine Konjic i Jablanica u subotu navečer proglasile su stanje prirodne nesreće. Prema podacima Operativnog centra civilne zaštite HNK-a, proglašenje...