Sramna izjava o Hrvatima u Sarajevu: Ko vam je ministrice Pendeš dao za pravo da sahranjujete žive ljude!?

1148

Piše: Edina LATIF 

„Gospodin Čović kao hrvatski član Predsjedništva BiH, gospodin Čović kao predsjednik HDZ-a, gospodin Čović kao predsjednik HNS-a u potpunosti u svojoj ideji i nastupima i u svojim planovima  ima prvenstveno interes svih građana, naravno i hrvatskog naroda, jer mu on daje legalitet i ligitimitet u BiH, kazala je u emotivno-poetskom istupu nadahnuta likom i djelom svog stranačkog šefa Dragana Čovića, ministrica odbrane Marina Pendeš.

NOVINARKA: „Hrvatskog naroda gdje god živjeli u BiH?“

PENDEŠ: Naravno, gdje god živjeli.

NOVINARKA „I u Sarajevu?“

PENDEŠ: Ako ga ima.

NOVINARKA: „Pa ima li ga?“

PENDEŠ: Pa to ćemo pitati, vidjet ćemo ima li ga.

Ima ministrice Pendeš Hrvata u Sarajevu! Ima ih 17.520 ali vas i vašeg partijskog šefa, do jučer velikog komuniste, u ratu izrabljivača logoraša iz Helidroma, poslije rata „ekskluzivnog zaštitnika“ Hrvata u BiH, optuženika za „kriminal bez dokaza“ i čovjeka koji ima najbogatijeg punca, sarajevski Hrvati ne zanimaju.

Baš kao ni u Tuzli gdje ih je 23.592 ili u ZDK gdje ih živi 43.819.

Nisu se uklopili u granice vaše zamišljene Herceg-Bosne, nisu članovi HDZ BiH i samim tim niti su Hrvati, niti su katolici. Jer certifikate pečata i potpisuje isključivo Dragan Čović.

Žalosno je ministrice Pendeš da žive sahranjujete 17.520 Hrvata u Sarajevu. Žalosno je da vi i vaš šef ne vodite računa o njima, niti vas je briga za njih. Mora li se stalno dokazivati da Hrvati žive, rade, da postoje i izvan tog zamišljenog etinički čistog prostora? Znači li ovakav vaš sarkastični i ignorantski odnos da Hrvati koji se ne uklapaju u vaše matrice ne trebaju da imaju ikakva prava, da rade, da žive normalno?

Da li zaista vi i Čović i svi vaši istomišljenici vjerujete da je rješenje u jednonacionalnoj vlasti i etnički čistoj teritoriji, gdje će živjeti samo Hrvati koji slijepo vjeruju vama i politici kakvu zagovarate i provodite?

Ne znači ministrice Pendeš, a za to vam je najbolji primjer Hrvatska, čiju putovnicu i državljanstvo posjedujete, uz ovo BiH.

I iz Hrvatske se iseljavaju Hrvati, jer je nepravda ogromna, jer vlast nije dobra, jer nisu riješena brojna ekonomsko-socijalna pitanja. Stoga, varate se da ćete ispraznim pričama ubijediti ljude da će bolje živjeti ako se stvori ta zamišljena Herceg-Bosna, u Hagu osuđena kao udruženi zločinački poduhvat.

Glavni uzrok smanjenja broja Hrvata u Sarajevu ( a to se odnosi na cijelu BiH), jeste rat. Politika podjele BiH, politika podjele Sarajeva izvođena prema scenariju Milošević-Tuđman. Dio tog plana bio je i iseljavanje Hrvata iz Sarajeva, a glavni izvršilac je bio Mate Boban, na čiji grob rado idete Čović i vi, i rado ga se sjećate u svakoj prigodi.

Što ne kažete nikada (makara da vam se omakne) da je Mate Boban sa Radovanom Karadžićem planirao, i iseljavao Hrvate iz glavnog grada države, preko proglasa, ali im slao i autobuse da što prije napuste Sarajevo preko Ilidže, a za šta mu je slobodan koridor obezbjeđivao vjerni prijatelj Karadžić.

I na kraju, znate li ministrice Pendeš da je na području RS živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih ima tek oko 10.000. Ni o njima kao ni o Hrvatima u Sarajevu niko ne vodi brigu. Jasno je da govorite onako kako to od vas očekuje Čović, ali nejasno je ko vam daje za pravo da sahranjujete žive ljude!?

Vezani članci

Mehmedović: Čovićeva “opsjednutost vlašću... Dragan Čović je sastanak HNS-a održao u Uredu člana Predsjedništva BiH koji je brže - bolje preimenovao u Ured HNS-a i ta činjenica sama govori ko j...
Komšić u Ljubljani: BiH će uvijek opstati, uvijek ... Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je u organizaciji IFIMES-a predavanje u Ljubljani na temu "Proces EU i NATO integracija u...
Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je MUP KS odgo... Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je odgovorilo na upit Bibije Kerle, zastupnice Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, o is...
Šarović: Uvođenjem carinskih barijera Prištine nar... Uvođenjem carinskih barijera Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički p...