Sramna izjava o Hrvatima u Sarajevu: Ko vam je ministrice Pendeš dao za pravo da sahranjujete žive ljude!?

1216

Piše: Edina LATIF 

„Gospodin Čović kao hrvatski član Predsjedništva BiH, gospodin Čović kao predsjednik HDZ-a, gospodin Čović kao predsjednik HNS-a u potpunosti u svojoj ideji i nastupima i u svojim planovima  ima prvenstveno interes svih građana, naravno i hrvatskog naroda, jer mu on daje legalitet i ligitimitet u BiH, kazala je u emotivno-poetskom istupu nadahnuta likom i djelom svog stranačkog šefa Dragana Čovića, ministrica odbrane Marina Pendeš.

NOVINARKA: „Hrvatskog naroda gdje god živjeli u BiH?“

PENDEŠ: Naravno, gdje god živjeli.

NOVINARKA „I u Sarajevu?“

PENDEŠ: Ako ga ima.

NOVINARKA: „Pa ima li ga?“

PENDEŠ: Pa to ćemo pitati, vidjet ćemo ima li ga.

Ima ministrice Pendeš Hrvata u Sarajevu! Ima ih 17.520 ali vas i vašeg partijskog šefa, do jučer velikog komuniste, u ratu izrabljivača logoraša iz Helidroma, poslije rata „ekskluzivnog zaštitnika“ Hrvata u BiH, optuženika za „kriminal bez dokaza“ i čovjeka koji ima najbogatijeg punca, sarajevski Hrvati ne zanimaju.

Baš kao ni u Tuzli gdje ih je 23.592 ili u ZDK gdje ih živi 43.819.

Nisu se uklopili u granice vaše zamišljene Herceg-Bosne, nisu članovi HDZ BiH i samim tim niti su Hrvati, niti su katolici. Jer certifikate pečata i potpisuje isključivo Dragan Čović.

Žalosno je ministrice Pendeš da žive sahranjujete 17.520 Hrvata u Sarajevu. Žalosno je da vi i vaš šef ne vodite računa o njima, niti vas je briga za njih. Mora li se stalno dokazivati da Hrvati žive, rade, da postoje i izvan tog zamišljenog etinički čistog prostora? Znači li ovakav vaš sarkastični i ignorantski odnos da Hrvati koji se ne uklapaju u vaše matrice ne trebaju da imaju ikakva prava, da rade, da žive normalno?

Da li zaista vi i Čović i svi vaši istomišljenici vjerujete da je rješenje u jednonacionalnoj vlasti i etnički čistoj teritoriji, gdje će živjeti samo Hrvati koji slijepo vjeruju vama i politici kakvu zagovarate i provodite?

Ne znači ministrice Pendeš, a za to vam je najbolji primjer Hrvatska, čiju putovnicu i državljanstvo posjedujete, uz ovo BiH.

I iz Hrvatske se iseljavaju Hrvati, jer je nepravda ogromna, jer vlast nije dobra, jer nisu riješena brojna ekonomsko-socijalna pitanja. Stoga, varate se da ćete ispraznim pričama ubijediti ljude da će bolje živjeti ako se stvori ta zamišljena Herceg-Bosna, u Hagu osuđena kao udruženi zločinački poduhvat.

Glavni uzrok smanjenja broja Hrvata u Sarajevu ( a to se odnosi na cijelu BiH), jeste rat. Politika podjele BiH, politika podjele Sarajeva izvođena prema scenariju Milošević-Tuđman. Dio tog plana bio je i iseljavanje Hrvata iz Sarajeva, a glavni izvršilac je bio Mate Boban, na čiji grob rado idete Čović i vi, i rado ga se sjećate u svakoj prigodi.

Što ne kažete nikada (makara da vam se omakne) da je Mate Boban sa Radovanom Karadžićem planirao, i iseljavao Hrvate iz glavnog grada države, preko proglasa, ali im slao i autobuse da što prije napuste Sarajevo preko Ilidže, a za šta mu je slobodan koridor obezbjeđivao vjerni prijatelj Karadžić.

I na kraju, znate li ministrice Pendeš da je na području RS živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih ima tek oko 10.000. Ni o njima kao ni o Hrvatima u Sarajevu niko ne vodi brigu. Jasno je da govorite onako kako to od vas očekuje Čović, ali nejasno je ko vam daje za pravo da sahranjujete žive ljude!?