Srebreničani se opraštaju od svoje Džidže: Uvijek ćeš biti moja heroina…

94

U Sarajevu je sinoć preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja ”Srebreničke majke”.

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ona je u genocidu u Srebrenici 1995. izgubila brojne članove porodice i duže od dvije decenije provela je boreći se za istinu. Hatidži Mehmedović su u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dva sina Almir (18) i Azmir (21) i muž Abdulah (44) .

“Na ahiret je preselila Hatidža Mehmedović zv. Džidža. Majka kome su u genocidu ubijena 2 malodobna sina Almir (18), Azmir (21), te muž Abdulah 44 godine. I pored toga što je ostala sama bez ikoga, vratila se u Srebrenicu da nastavi borbu za istinu i pravdu. Često je puta znala kazati:’ ja svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca’. Neka joj se Allah smiluje i podari džennet”,napisao je Srebreničanin Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.

Federalni ministar izbjeglice i raseljene osobe Edin Ramić na društvenoj mreži podijelio je informaciju o smrti Mehmedović i njenu fotografiju uz dove da joj Allah dž. š. podari lijepi džennet.

Na bolji svijet preselila je plemenita duša majke Hatidže, svjedočimo da se borila za istinu, volila je svako živo biće.. Bog dragi neka je uvede u Dzenet sa njenim sinovima.

Gepostet von Edin Ramić am Sonntag, 22. Juli 2018

“Tužan sam što čujem da je naša najdraža Hatidža Mehmedović, čelnica Udruženja Majke Srebrenice, je umrla. Proveo sam skoro 10 godina radeći s njom i uvijek me zvala ‘sine’. Njen muž i dva sina ubijeni su u julu 1995. godine. Uvijek ćeš biti moja heroina i inspiracija”, napisao je Hasan Hasanović.

Oglasio se i bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Kao da je "nazor" čekala ovaj jedanaesti juli da se s' dušom rastane. Želja joj je bila da bude u Srebrenici, doktori su…

Gepostet von Ćamil Duraković am Sonntag, 22. Juli 2018

Novinar Adem Mehmedović, koji se vratio da živi u Srebrenici napisao je:

“Brinula je Hatidža i o nama mladima koji smo se vratili u Srebrenicu. Bezbroj puta me zvala da pita kako sam, hoće li biti šta od mog posla, i kad ću se ženiti. Govorila da sam ja njen iz Sućeske. Njena ljudskost, istrajnost i hrabrost treba svima nama da bude pouka.”

– Ja ću se uvijek boriti za pravdu i istinu, dok sam živa. Svo moje bogastvo je ukopano u Memorijalnom centru u…

Gepostet von Adem Mehmedovic am Sonntag, 22. Juli 2018

(E.L.)