Srpski George Best otkrio detalje lude karijere: “Potrošio sam sav novac na žene, alkohol i brze aute”

60

Živio je brzo i penzionisao se mlad, a i danas je kultna ličnost u Engleskoj.

Saša Čurčić bio je srpski fudbaler kratke, ali turbulentne karijere. Vjerojatno ga znate s one legendarne fotografije noćnog provoda sa Savom Miloševićem i Darkom Kovačevićem; Savo i Darko možda su imali dužu, bogatiju i uspješniju karijeru, ali jedno je sigurno – nisu se tako dobro zabavljali. Situacija s fotografije bila je Čurčićeva svakodnevica.

Čurčić je svojevremeno bio kultni igrač i zvijezda u Engleskoj, a zaradio je i nadimak srpski George Best. Nije teško pogoditi zašto – koliko je volio loptu, toliko je volio alkohol, žene i provode. Živio je brzo, družio se sa zvijezdama, a svog živopisnog života prisjetio se u razgovoru za engleski Daily Mail.

”Na vrhuncu sam bio kao Best, dribler i zabavljač. Također sam potrošio novac na žene, brze aute i alkohol. Ostatak sam spiskao, tu se slažem s njim”, rekao je referirajući se na legendarnu Bestovu izjavu.

“Ne bih potpisao ni za 15 miliona dolara. Ali ako mi ponudite 15 žena…”

Zanimljiv je i njegov fudbalski put. Odrastao je u beogradskom predgrađu Besnom Foku, gdje je, prema vlastitim riječima, sam naučio igrati fudbal oponašajući zvijezde koje je gledao na televiziji.

Njegova igra imala je taj neobavezni, ulični šmek. Kao najveću pogrešku u karijeri naveo je odlazak u Aston Villu, gdje su ga tjerali – tačnije, pokušavali natjerati – da igra odbranu. Ipak, bio je sjajan tehničar, o njegovu talentu dovoljno govori da je svojevremeno bio najveći transfer u historiji Boltona, koji ga je iz Partizana doveo za 1,5 miliona funti.

Nakon Ville istaknuo se igrama u Crystal Palaceu, gdje je i danas heroj među navijačima. A zatim se naglo penzionisao svega dvije godine kasnije, s tek 29 godina.

”Ne bih potpisao za novi klub ni za 15 miliona dolara. Međutim, bilo bi drugačije kada bi mi ponudili 15 žena sa svih strana svijeta. Rekao bih predsjedniku kluba: ‘Molim te, dopusti mi da ih usrećim, zadovoljio bih te žene kako niko ranije'”, njegova je kultna izjava nakon penzionisanja.

Družio se sa zvijezdama i dobro se zabavljao

Među njegove prijatelje iz engleskih dana spadaju imena poput Robbieja Williamsa i Georgea Michaela. Jedan od njegovih najpoznatijih poteza jest iznajmljivanje londonskog double-deckera, na kojem je priredio divlji party tijekom voženje gradom.

Čurčić se u Engleskoj družio sa zvijezdama i živio poput rock zvijezde, ali kaže da bi sve bilo drugačije da je ostao duže u Partizanu koji je, tvrdi – napustio slučajno.

”Ne mogu reći da nisam uživao, ali moj je san bio igrati za Partizan. Trebao sam ostati. Imao bih svoju tribinu i jednog dana postao trener. U Engleskoj sam završio slučajno. Bolton je došao gledati desnog beka, koji se povrijedio. Ja sam ga zamijenio iako nisam trebao igrati, pa sam se svidio skautima”, rekao je.

”Od svega što sam zaradio ostalo je puno – ali u tuđim džepovima”

“Ovdje je bila prava ludnica, sav taj novac me razmazio i promijenio. Bio bih drugačija osoba. Nisam odgojen na način da mi je san zaraditi milione funti”, rekao je i priznao da ti milioni više nisu na njegovu računu.

”Od svega što sam zaradio ostalo je puno – ali u tuđim džepovima. Bar su vlasnici noćnih klubova bogati.”

Ipak, današnji Čurčić živi potpuno drugačijim životom. Nakon karijere pobijedio je u srpskom Big Brotheru i postao trener. Počeo je tako da je otvorio nogometnu akademiju u Londonu i ljudima ostavljao letke u poštanskim sandučićima.

”George Best se pogubio. Ja sam drugačiji, promijenio sam se. Ne pijem već šest godina, nisam htio tako završiti. Promijenio sam život u zadnjih 10 godina. Nisam imao novca ni posla. Odlučio sam početi ispočetka, razmišljao sam da postanem vozač autobusa, slikar ili građevinski radnik. Onda su mi prijatelji predložili da počnem trenirati djecu”, rekao je ovaj živopisni bivši nogometaš.

Nakon skromnih početaka radio je u omladinskom pogonu Crystal Palacea i bio pomoćnik Dinamu iz Vranja, koji je napustio u aprilu. San mu je jednog dana trenirati engleski klub, vidjet ćemo hoće li uspjeti u tome.