St. Pierre u Hatayu: Hiljade turista posjećuje prvu crkvu-pećinu u svijetu

28
Foto: AA

St. Pierre, prva crkva-pećina u svijetu, nalazi se u Hatayu na jugu Turske i ima važnu ulogu u vjerskom turizmu na tom području, piše Anadolu Agency (AA).

Nakon što je uvrštena na Privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a, urađena je i restauracija i uređenje okoliša prve crkve u pećini.

Prostire se na površini od 10.000 metara kvadratnih, a čine je staze za hodanje, površine za sjedenje, parking i kafeterija.

Crkva je nastala ’30-ih godina poslije Krista na način da su se na tom mjestu tajno sastajali oni koji vjeruju u Isusa Krista. Uklesana je u pećinu u dužini od 13 metara, i širine od 9,5.

Nakon 1963. godine, svakog 29. juna, u ovu crkvu dolaze hodočasnici iz svih dijelova svijeta.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Husnu Isikgor izjavio je za AA da je crkva posebno mjesto u Hatayju u kojem ljudi različitih vjera žive u bratstvu, miru i blagostanju.

Istakao je da crkvu svake godine posjete hiljade domaćih i stranih turista. Rade na tome, kako je kazao Isikgor, da se crkva, koja je 2011. uvrštena na Privremenu listu UNESCO-a, uvrsti na stalnu.

“Crkva St. Pierre je jedan od najvažnijih spomenika. Cilj nam je da bude uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a”, rekao je Isikgor.

Giray Esen sa suprugom je došao u posjetu crkvi koja ima svoju historiju. Smatra da svako mjesto u Turskoj je posebno na svoj način.

Vezani članci

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila ... Turistička ponuda Kantona Sarajevo predstavljena je i ove godine na vodećem turističkom sajmu u svijetu – ITB Berlin 2019. Na štandu od 35 m2 turistič...
Veliko interesovanje za turističku ponudu Sarajeva... Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je prvi put turističku ponudu na sajmu BIT u Milanu. Turisti iz Italije iskazali su veliko interesov...
Voštana figura Jackie Chana u muzeju u Istanbulu Voštana figura poznatog glumca Jackie Chana otkrivena je u muzeju "Madame Tussauds" u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA). U središtu Taksima posje...
Od proljeća novi sadržaji u Centru „Safet Zajko“: ... Kompleks Centra „Safet Zajko“ uskoro će biti obogaćen novim sadržajima. U toku su radovi na izgradnji adrenalin parka, u čijim će sadržajima građani m...