Šta se događa ako svaki dan jedemo bademe?

Preporučujemo

Grickanje badema može vam doslovno spasiti život. Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih zbog oboljenja koja vode do raka debelog crijeva!

U jednom od istraživanja, naučnici iz American Heart Association otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti pa čak i karcinoma.

- -

A ovo su još četiri promjene koje je potvrdila nauka, a koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, navodi Bright Side.

Liječenje i smanjenje akni

Prema istraživanju koje je objavio Nacionalni institut za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo Omega-6 masnih kiselina.

Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

- -

U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg holesterola, već doprinose i smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za regulisanje protoka tvari kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj ishrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete doprinijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Djeca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Šta je bolje konzumirati: sirovi ili pečeni badem?

Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...