Šta se događa u GP BiH: Galić “progoni” inspektore koji su otkrili da je za nestanak nišana i municije osumnjičen njegov prijatelj Mijo Pejić

3912

U intervjuu koji je za Index. ba direktor Granične policije BiH Zoran Galić dao prije tri mjeseca, između ostaloga govorio je i o nestanku više hiljada komada municije, snajpera, ometača telefonskog signala i druge policijske oprema.

-U 2017. godini  obavljen je redovan popis materijalno-tehničkih sredstava i opreme Granične policije BiH, kao i pregled kompletnog naoružanja u Graničnoj policiji BiH od strane certificiranih instruktora za vatreno oružje. Tom prilikom je u jednoj organizacionoj postrojbi utvrđeno da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja. S obzirom na utvrđeni nedostatak insistirao sam na formiranju vanredne popisne komisije za materijalno-tehnička sredstva i opremu koja je po izvršenom popisu potvrdila da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja. Nakon toga je formiran istražni tim za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s nedostajućim materijalno–tehničkim sredstvima i dijelovima opreme s naoružanja. Predmet istraživanja tima bio je i utrošak municije koja je iz skladišta izuzimana za provođenje vježbi bojevog gađanja. Tim je sačinio informaciju o poduzetim aktivnostima i utvrđenom činjeničnom stanju koju sam dostavio Tužilaštvu BiH, na osnovu koje je ovaj nadležni organ tražio da GPBiH  sprovede predistražne radnje u cilju sakupljanja činjenica i dokaza u ovom slučaju u cilju utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti pripadnika GPBiH, što će uskoro biti privedeno kraju, kazao nam je tada Galić.

Međutim, vješto nam je tada prešutio infromacije da je u ovu aferu direktno umiješan njegov prijatelj i bivši službenik GP BiH Mijo Pejić, a da je inspektore Centralnog istražnog ureda, koji su dobili zadatak da provjere stanje u magacinima MTS-a u GP BiH i utvrdili šta sve nedostaje, nedavno označio glavnim krivcima te je protiv njih čak Tužilaštvu BiH upućena i krivična prijava.

Prema saznanjima Indexa, inspektore koji su prilikom kontrole utvrdili i evidentirali šta sve nedostaje u maganicu GP BiH, te ko je eventualno počinilac, Galić je naprasno udaljio sa slučaja, te istragu dodijelio „komisiji za utvrđivanje činjeničnog stanja“, a čiji su članovi osobe koje uopće nisu istražitelji!?

Galić je tako napravio presedan da pored istražnog odjela koji postoji u GP BiH i koji je do kraja doveo istragu o nestanku nišana i municije, formira „posebnu komisiju“, što ostavlja prostor za sumnju da se nastoji zataškati istina i cijela priča skrenuti u drugom pravcu, No, ovaj „sitan detalj koji mnogo znači“, Galić nije pojasnio u intervjuu za Index. ba koji je dao prije tri mjeseca.

Vanredni popis MTS-a prilikom kojeg je utvrđeno da nedostaje „šest brzih nišana“ urađen je početkom decembru 2017. godine, a izvještaj je dostavljen 18. decembra. Naredna dva mjeseca provedene su sve daljnje potrebne istražne radnje i procedure, te je bilo nemoguće utvrditi da li su nišani ukradeni, na servisu ili zagubljeni ( što se često znalo dogoditi).

Radeći na slučaju „nišani“, dvojica inspektora su došla do informacija da je iz skladišta Granične policje BiH nestala i velika količina municije. O svemu je upoznat i direktor Galić.

Nakon što su 26. marta 2018. godine, pribavljeni i preliminarno analizirani podaci o korištenju i izdavanju municije, utvrđuje se veliki nesrazmjer između trebovane, potrošene i vraćene municije za potrebe Centralnog istražnog ureda, te se dolazi do spoznaje da je moguće izvršeno krivično djelo od jedne ili više NN osoba, u prvom redu Mije Pejića s obzirom da je on na nejasan način municiju i opremu vlastoručnim potpisom ili bez njega preuzimao iz skladišta, raspolagao sa njom i da joj se od tada gubi svaki trag.

Također je postojala sumnja da je jedan dio izvještaja o utrošku municije falsifikovan, tj. da su na istom vršene prepravke u smislu povećanja broja utrošene municije tokom redovnog gađanja.

Nakon što su prikupili sve informacije, inspektori Centralnog istražnog ureda u skladu sa Zakonom krenuli su u formiranje predmeta kako bi zvanično obavijestili Tužilaštvo BiH, da bi se pod nadzorom postupajućeg tužioca i po njegovim naredbama provele dodatne istražne radnje.

Načelnik CIU je isti dan, 26. marta upoznao direktora Zorana Galića sa svim prikupljenim informacijama i dokazima, te narednim koracima vezanim za ovaj slučaj s obzirom da je osumnjičen policijski službenik GP BiH Mijo Pejić ili više njih. Istovremeno, nastavlja se rad na predmetu, te 4. aprila se dolazi do saznanja da nedostaje i agregat.

Direktor GP BiH Zoran Galić je nakon što je informiran o svemu, rekao inspektorima CIU da sačekaju da prođe Uskrs, te da se onda odrede prema sljedećim koracima koje će poduzeti.

Nakon Uskrsa, 4. aprila održan je kolegij u kabinetu direktora, koji je saopštio da će formirati komisiju i koja će preuzet kompletan predmet od CIU i nastaviti dalje postupanje na utvrđivanju činjenica, a da rad CIU na predmetu prestaje!?

Kompletan spis vezan za ovaj slučaj, u službenim prostorijama CIU predat je 11. aprila komisiji koja je formiran odlukom direktora. Komisiji je predat kompletan spis sa 30-ak različitih akata. Iako su inspektori maksimalno bili nekoliko mjeseci angažovani na ovom slučaju, direktor Galić je formiranje komisije „opravdao time da inspektori nisu dovoljno dobro radili“.

Potom je uslijedila „osveta“ direktora Galića. Inspektore koji su otkrili nestanak nišana, municije, agregata… počeli su po njegovim naredbama izvoditi na disciplinsku komisiju, uslijedili su interni premještaji, podnošenje izvještaja o navodno počinjenim krivičnim djelima, nezapamćen mobing…

Za svo to vrijeme jedino što je zanimalo, a zanima i sada, prvog čovjeka Granične policije jeste ko medijima daje informacije o svemu što se zbiva u „njegovoj kući“.

Inspektori koji su otkrili nestanak municije, nišana iz magacina Granične policije, umjesto nagrade za dobro obavljen posao, dobili su zahvaljujući njemu „etiketu kriminalaca“. Eldin Smailagić, Muamer Fazlagić, Zdenko Šunje i Semir Pašanbegović izloženi su strahovitim pritiscima i mobingu od strane direktora Galića i njegovih poslušnika.

Valja napomenuti, da se radi o višestruko nagrađivanim pripadnicima Granične policije BiH, koji su u svom dosadašnjem višegodišnjem radu pokazali izniman profesionalizam. No, takvi očigledno ne odgovaraju „ravnatelju Galiću“ i njegovim poslušnicima poput Vladimira Popovića, a posebno ne onda kada dirnu u njegove prijatelje osumnjičene za nestanak nišana, municije…

(E.L.)