Štedljive LED sijalice ugrožavaju zdravlje

67

Štedljive LED sijalice sve više zamjenjuju obične jer su značajno ekonomičnije u pretvaranju električne energije a i značajno su trajnije od običnih sijalica.

Sve je više ljudi koji se žale na trepćuću prirodu LED rasvjete, posebno kada se koriste s prigušivačima, odnosno tzv. dimerima. Treperenje LED-ica u normalnim okolnostima nije  direktno vidljivo oku jer je frekvencija kojom se to dešava, uglavnom viša od 100 treptaja u sekundi i previše je visoka da bismo je uočili.

Ipak nevidljivo treperenje u određenim okolnostima postaje vidljivo. Ovakvo treperenje narušava kontrolu pokreta očiju tako što tjera mozak da napornije radi i troši više energije, što se povezuje s glavoboljama i mučninama.

Francuska zdravstvena organizacija je upozorila da je plavo svjetlo iz LED sijalica opasno po zdravlje. Dokazano je da ono oštećuje mrežnjaču i da remeti ritam sna.

Istraživanje koju je sprovela Francuska organizacija za hranu i životnu sredinu “ANSES” je potvrdila sumnju koja već dugo traje u svijetu. Svako ko se dugo izlaže LED osvjetljenju rizikuje da izgubi i do posljednje ćelije mrežnjače, što vodi smanjenju oštrine vida.

Profesor psihologije Arnold Vilkins sa britanskog Univerziteta u Eseksu kaže da su LED sijalice u stanju da izazovu osjećaj vrtoglavice i bol u glavi u roku od samo 20 minuta od trenutka njihovog uključivanja.

Ukoliko i vas hvata glavobolja od LED sijalica dobra vijest je da nisu sve jednako opasne. One koje proizvode plavo svjetlo zamjenite sa onima koje proizvode toplo bijelo svjetlo, ne izazivaju pomenuta oštećenja i glavobolje.