Stop špijuniranju: Tramp zabranjuje Huawei u Americi

62

Predsjednik Donald Trump trebao bi u narednim danima potpisati izvršni nalog kojim se američkim tvrtkama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost, javlja Reuters.

Kako javlja Reuters, nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huawei razmatra se već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen, tvrde izvori upoznati sa situacijom koji su zamolili da ostanu anonimni.

Predsjednik SAD namjerava da se pozove na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) koji mu daje pravo da reguliše trgovinu u slučaju prijetnje  za nacionalnu sigurnost.

Prema Rojtersovim izvorima, nakon naloga, Ministarstvo trgovine trebalo bi, u saradnji s drugim vladinim agencijama, da izradi plan za sprovođenje odredbe.

Ako predsjednik potpiše izvršni nalog, odredba će biti provedena u posebno osetljivom trenutku kada su odnosi Kine i Sjedinjenih Država napeti zbog međusobnih povećanja carina.

Zvanični Vašington vjeruje da bi Kina mogla da špijunira SAD opremom koju proizvodi Huawei Technologies, treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svijetu.

Huawei je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsjednik Huawei rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.