Sud BiH: Danas izricanje presude Fahrudinu Radončiću

61

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će biti izrečena presuda Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, koji su optuženi za ometanje rada pravosuđa, zastrašivanje i uticaj na svjedoka.

Optužnica, koja je potvrđena 15. februara 2016. godine, tereti Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Bilsena Šahman je optužena da je počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo ometanje rada pravosuđa, dok se Zijad Hadžijahić tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, piše BHRT.

U optužnici se navodi da je optuženi Fahrudin Radončić organizovao grupu ljudi s ciljem izvršenja krivičnih djela, a kojoj su optuženi Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić dobrovoljno pristupili.

Navodi se kako su zajedničkim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama u periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine ometali rad pravosuđa na način da su prijetnjama, zastrašivanjem i obećanjem nedopuštene koristi navodili svjedokinju Azru Sarić na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu. Radončić se tereti da je vršio pritisak na Sarić da lažno svjedoči, dok su Dautbašić i Šahman bili izvršioci.

Radončiću se na teret stavlja i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s tim otvorena istraga te, ako jeste, da pokuša uticati da se ona zatvori. Zauzvrat je obećao imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora BiH u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji.

Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi.

Sud BiH optužnicu je potvrdio 15. februara, a suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Tročlanim Sudskim vijećem predsjedava Hasija Mašović, a članovi su sudije Ranko Debevec i Mirsad Strika.

Vezani članci

Građanski savez: Presuda za Vranicu nastavak je UZ... Povodom donošenja presude na Kantonalnom sudu u Mostaru u slučaju “Vranica” danas se oglasio i Građanski savez. -Smatramo skandaloznim oslobađajuću p...
Odluka Suda BiH: Elvir Šarac neće biti izručen Tun... Elvir Šarac, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po potjernici Interpola Tunisa uhapsila zbog terorizma, neće biti izručen Tunisu, k...
FOTO Dvije godine pratili suđenje Radončiću: Mini... Od 30. marta 2016. godine, kada je počelo suđenje lideru SBB Frahrudinu Radončiću i drugima, pa do zadnjeg ročišta održanog 25. aprila ove godine,  u ...
Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva: Dudaković i dr... Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanja mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i...