Sudbina “Golog kuvara”: Zbog čega je propao Jamie Oliver?

228
Jamie Oliver

Svjetski poznati kuvar Jamie Oliver doživio je pravi poslovni neuspjeh, nakon što je u oktobru prošle godine priznao je kako se suočava s velikim novčanim gubicima, a kao posljedica lošeg finansijskog stanja njegov lanac restorana stavljen je pod prisilnu upravu.

“Goli kuvar” tada je priznao da je u periodu od dvije godine izgubio skoro 100 miliona evra na poslovanju svojih restorana.

Zvijezda kulinarskih emisija takođe je priznao kako je ušao u posao s mnogo neznanja i nepostojećim iskustvom u vođenju restorana. Tada je Jamie uložio vlastitu ušteđevinu od skoro 13 miliona evra kako bi spasio posao i time osigurao hljeb svojim zaposlenicima. Britanski mediji u utorak su objavili kako je Oliver i službeno objavio kako ne može više izvršavati svoje finansijske obveze prema zaposlenicima i dobavljačima.

Prema istom izvoru, zbog ulaska prisilne uprave, kao načinu zaštite od kreditora, u pitanju je sudbina više od 1 000 radnih mjesta. Oliver, koji je stekao planetarnu popularnost svojim kuharskim TV showom “Goli kuhar”, je 2008. pokrenuo lanac italijanskih restorana pod svojim imenom Jamie’s Italian, ali se našao pred stečajem.

U njegovoj poslovnoj grupaciji takođe se nalazi i “steakhouse” Barbecoa i zalogajnica Jamie Oliver’s Diner.

U problemima je s više od dvadeset restorana. Preduzeće je uključivalo cijelu franšizu italijanskih restorana, kao i restorane Fifteen i Barbecoa koji su smješteni u Londonu.

– Puno sam izgubio. Zapravo nisam ništa stavio sa strane. Nisam izgradio bezbjednosnu mrežu i imao sam pomalo čudno shvaćanje recesije. Nisam imao dovoljno znanja. Samo sam uživao u životu, zabavama i kuhanju – ispričao je Jamie kad su počeli problemi.

Lani je Jamie bio prisiljen da zatvori 12 italijanskih restorana i otpusti 600 zaposlenika. Oliver je sve uspio spasiti finansijskom injekcijom, no ipak nije mogao spriječiti izvjesnu propast. Oliverovo loše poslovanje uspjelo je upropastiti lanac Recipease, a ubrzo je propao i Union Jacks. Nedugo nakon toga, nakon deset godina objavljivanja, prestao je izlaziti i časopis “Jamie”.

– Žalostan sam zbog ovakvog ishoda i htio bih se zahvaliti osoblju i dobavljačima koji su uložili srce i dušu u ovaj posao proteklu deceniju – napisao je Oliver u izjavi za medije.