Suđenje: BOSS traži od Eseda Radeljaša više od 114.000 KM

166
Foto: detektor.ba

Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na suđenju Esedu Radeljašu rekao je da je od revizora Centralne izborne komisije (CIK) saznao da je Skupština Kantona Sarajevo (SKS) u dvije godine za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) uplatila više od 114.000 konvertibilnih maraka (KM).

Mirnes Ajanović, predsjednik političke partije BOSS, kazao je da se ova stranka finansira isključivo budžetskim novcem i da su imali račun u “Sparkasse banci”, prenosi Detektor.ba.

“Nismo znali da je SKS uplaćivala novac za nas sve do 2015. godine, kada su nas revizori CIK-a pitali zašto nisamo prijavili prihod po toj osnovi”, rekao je Ajanović.

Kasnije, kako je posvjedočio Ajanović, saznali su da je Radeljaš podnio zahtjev SKS-u da se novac namijenjen za finansiranje stranke uplaćuje direktno na njegov privatni račun u istoj banci. Zakon iz 2012. godine, prema pojašnjenju Ajanovića, ne dozvoljava ovakve vrste uplata na lične račune, osim ako se ne radi o nezavisnim kandidatima.

“Novac nije utrošen za ciljeve stranke. Saznali smo da je Radeljaš njim plaćao svoj kredit”, ustvrdio je Ajanović, postavivši imovinskopravni zahtjev od preko 114.000 KM, koji je preciziran u pisanoj formi.

Optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 KM – namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

Na konstataciju branioca Muhidina Kape da njegov branjenik nije mogao sam ishodovati da novac bude uplaćen na njegov račun, Ajanović je kazao da je čuo da mu je pomogao Abid Kolašinac.

Na upit tužioca Senada Osmića da li bi trebali finansijski tragovi da postoje ukoliko se plaćaju vizitke, bilbordi za kampanju, finansiraju đaci i slično, Ajanović je odgovorio: “CIK traži izvještaje u fening.”

Na ovom suđenju tužilac je u spis kao materijalne dokaze uveo analitičke kartice “Sparkasse banke” na ime Eseda Radeljaša i političke partije BOSS, te Izvještaj o reviziji CIK-a iz 2015. godine, akt SKS-a, kao i prikaz isplate sredstava Skupštine političkoj partiji BOSS.

Nastavak suđenja je 30. marta.

Vezani članci

Nastavak procesa u Banja Luci: Sejfudin Tokić pono... U Osnovnom sudu u Banja Luci sutra će sa početkom u 13 sati biti nastavljen dugogodišnji sudski proces protiv Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog i...
Nastavljeno suđenje Kemalu Čauševiću: “Cijen... "Kemala Čauševića sam dva puta vidio i oba puta u Sudu BiH", kazao je danas u nastavku suđenja optuženom bivšem direktoru UIOBiH i uvozniku tekstila A...
Suđenje Zdravku Mamiću: Doveo sam izbjeglice iz Ob... Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću i suradnicima, po optužnici za izvlačenje najmanje 116 miliona kuna iz grads...
Zatvorski stražar: Hrvao sam se sa Sejfovićem i ka... U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda „Miljacka“ te njegovim pomagačima Dževadu Haz...