Suđenje Čauševiću: Susreti sa sa Anesom Sadikovićem

112

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je optuženog u dva navrata vidio sa Anesom Sadikovićem.

Almir Kadić je rekao da poznaje Čauševića i Ramiza Delalića, dok je Anesa Sadikovića i njegovog oca Kasima upoznao u sarajevskom kafiću “Kiborg”, u kojem je jedno vrijeme radio. Jedne prilike, kako je naveo svjedok, vidio je u kafiću da sjede Delalić, Anes i Kasim Sadiković, a potom im se pridružio i Čaušević.

“Poslije je došao Sedinet Karić i sjeo sa Ramizom kad su njih trojica otišli”, dodao je svjedok i pojasnio da je Sadikovića i Čauševića vidio i da sjede skupa kod Katedrale nakon Delalićeve smrti.

Jedne prilike, istakao je svjedok, u “Kiborg” je došao Sadikovićev otac i Delaliću predao kovertu formata A-4, koji je potom rekao Kadiću da to “odnese Kemalu”.

“Uzeo sam kovertu i odnio je Kemalu, ali mi je on zalupio vrata i rekao: ‘vrati to Ramizu’”, rekao je svjedok te dodao da ne zna šta je u koverti bilo.

Odbrana je prigovorila da je Kadić tri puta ispitan u svojstvu osumnjičenog i da je njegova izjava kao svjedoka samo prepisana, zbog čega je zapisnik nezakonit, piše BIRN.

Tužilac Dubravko Čampara je pojasnio da je u ovom predmetu vođena istraga protiv Kadića nakon čega je donesena naredba o obustavi, a svjedok je tada izjavio da ostaje kod svog ranijeg iskaza.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Anesa Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi pri uvozu kamionskih isporuka tekstila.

Sa njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on ranije osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Drugi svjedok Dženan Sadiković je rekao da je bio u krugu firme “Bosnaexpres” u Matuzićima, ali da tamo nije viđao Čauševića, Karića i Nasera Orića.

Tužilac Čampara je svjedoku predočio dio izjave iz istrage u kojem je naveo da mu je Sadiković rekao da će u krug firme u Matuzićima doći Čaušević, Karić i Naser Orić i da su došli i održali sastanak u kancelariji, ali je svjedok rekao da se ne sjeća da je tako izjavio. Pojasnio je da nakon saslušanja nije pročitao izjavu koju je dao i dodao da je tačno ovo što je ispričao u sudnici.

Nastavak suđenja je 8. marta.

Vezani članci

Radončić i ostali: Dokaz o specijalizaciji Azre Sa... Na suđenju Fahrudinu Radončiću i ostalima zbog ometanja rada pravosuđa, Državno tužilaštvo je među dodatnim dokazima uložilo akt Kliničkog centra Koše...
Suđenje za smrt Selme i Edite: Sefićeva majka prij... Jasmina Sefić, majka Sanjina Sefića, kojem se u Kantonalnom sudu Sarajevo sudi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično dje...
Suđenje: BOSS traži od Eseda Radeljaša više od 114... Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva na suđenju Esedu Radeljašu rekao je da je od revizora Centralne izborne komisije (CIK) saznao da je Skupšti...
Nema pisanih dokaza o povezanosti paravojski u BiH... Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je jučer pred Sudom u Haagu, da vojni vještak optužbe Reynaud Theunens nije predočio nijedan pisani dokaz da su srpsk...