Suđenje Zdravku Mamiću: Doveo sam izbjeglice iz Obrovca i Zenice i prodao ih za 33 miliona eura

141

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću i suradnicima, po optužnici za izvlačenje najmanje 116 miliona kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prevaru od barem 12,2 miliona kuna.

Gazda Dinama udaljen je sa suđenja još početkom septembra prošle godine zbog stalnih ispada i nepoštivanja suda. Jučer se vratio u sudnicu na glavnu raspravu, kako bi ga sudac izvijestio o iskazima svjedoka koji su ispitani u njegovom odsustvu ili o njihovim pisanim izjavama, te o materijalnoj dokumentaciji iz optužnice.

Danas je Mamić iznio svoju obranu. Govorio je o tačkama optužnice, podjeli novca od transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena te Dinamovom poslovanju. Iskazao je da nije kriv te da je riječ o politički motiviranom procesu.

“Žrtva sam sramotnog, konstruiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen “cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika”, tvrdi Mamić, prenosi Index.hr.

Odbacio je optužbe da je oštetio Dinamo, ocijenivši da bi, ako postoji kazneno djelo, na optuženičkoj klupi trebali biti i Luka Modrić i Dejan Lovren.

“Ako smo učinili kazneno djelo, učinili smo ga zajedno, ali kaznenog djela ovdje nema, Ne znam što ja radim ovdje ako njih nema, ali ja sam sretan što oni nisu ovdje, već što igraju i treniraju”, istaknuo je Mamić.

Govoreći o različitim iskazima Modrića i Lovrena u istrazi i tokom suđenja, Mamić je ustvrdio da su Modrić, Lovren i drugi svjedoci imali ne smo pravo, nego i obavezu, na sudu govoriti istinu. “Jedino je ovdje izgovorena istina vjerodostojna pa makar bila potpuno suprotna ranijim iskazima u USKOK-u”, zaključio je Mamić.

Mamić je u dijelu svog izlaganja na uvid iznio potvrde igrača o saglasnosti s podjelom novca od njihovih transfera sa klubom.

“Ovdje imam spisak svih igrača koji su prije mog dolaska u Dinamo imali ugovore o podjeli transfera sa klubom. Ja sam promijenio praksu na način da većina novca ostane u klubu. Donio sam u klub 2,5 milijarde kuna neto kroz prodaju igrača. I evo me u sudnici”, rekao je Mamić.

Bivši prvi Dinamov čovjek je sebe predstavio kao uzornog građanina koji redovno plaćao porez, za razliku od upravo igrača o čijim se karijerama brinuo kao predsjednik zagrebačkog kluba.

“Šta je zajedničko svim tim igračima? Ovdje su svi ti famozni velikani koji su dobili novac u inostranstvu i nikad Hrvatskoj nisu platili ni kunu poreza i nikoga u Hrvatskoj ne interesiraju Marić, Bišćan, Šimić, Viduka, Prosinečki, Cvitanović, Rukavina… koji su dobili novac tamo negdje i nisu platili porez u Hrvatskoj. A ja sam oštetio Dinamo jer sam donio ovdje 300 miliona eura, jer smo platili 20 miliona kuna poreza i poreza. Kako sam ja oštetio Dinamo? Pronašao izbjeglice iz Obrovca i Zenice, doveo ih u Dinama i prodao za 24, odnosno 9 miliona eura, kada su oni vrijedili 12,5 i 2 miliona, donio novac u Dinamo, platio porez, oni zaradili. Nestvarno je da sam ja kriv. Pa 200 ljudi u Dinamu prima platu i to ne bilo kakvu”, poručio je Mamić.